Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1143893_0001.png
1143893_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JUB/ J.nr. 2012-4406
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. juni 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 343 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøll (DF).
Spørgsmål nr. 343:”Ministeren bedes kommentere artiklen "Bosted smider handicappede i seng19.30", fra eb.dk den 21. juni 2012 kl. 12.54. Ministeren bedes endvideregøre rede for, om ministeren finder det rimeligt, at voksne mennesker medhandicap bosiddende på et bosted fremover skal gå i seng fra kl. 19.30.”
Svar:Personer med handicap har ret til et selvstændigt liv og til at være inkludereti samfundet. Derfor forventer jeg også, at kommunalbestyrelsen i tilrettelæg-gelsen af sine tilbud, udover at give borgerne den nødvendige hjælp, også ividest mulige omfang bestræber sig på at tage hensyn til borgernes mulig-heder for at få et selvstændigt liv, hvor der tages hensyn til deres egne øn-sker og behov.Ifølge § 15 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område erdet kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for og beslutter, hvordan kom-munen skal planlægge og udføre sin virksomhed på det sociale og sund-hedsmæssige område. Det er således kommunalbestyrelsen, der inden forlovgivningens rammer fastsætter lokale serviceniveauer, og som er ansvarligfor at foretage en prioritering af kommunens ressourcer. Heri ligger også, atden enkelte kommune må tilpasse kapaciteten på de forskellige områder tilde aktuelle politiske, demografiske og økonomiske vilkår. Kommunalbesty-relsen kan således lovligt vedtage en ændring af sit serviceniveau på etområde. Serviceniveauerne skal dog holde sig inden for servicelovens ram-mer.Ifølge servicelovens § 88 skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse omtildeling af personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83. Afgørelsen
2
skal træffes på baggrund af en konkret og individuel vurdering af behovet forhjælp til de opgaver, som modtageren ikke selv kan udføre. Tilbuddene skalløbende tilpasses modtagerens behov. I forbindelse med afgørelsen ompersonlig hjælp og pleje skal ansøgeren skriftligt oplyses om, hvilken hjælpder er bevilget.Afgørelsen kan, eventuelt ved hjælp af værge eller pårørende, påklages tilkommunalbestyrelsen, der herefter skal genvurdere sagen. Hvis kommunal-bestyrelsen fastholder sin oprindelige afgørelse, skal klagen videresendes tilDet Sociale Nævn, der efterfølgende behandler sagen.Kommunalbestyrelsen i den kommune, der har pligt til at yde hjælp, jf. §§ 9-9b i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, har ifølgeservicelovens § 148, stk. 1, pligt til at føre tilsyn med de tilbud, som kommu-nalbestyrelsen i denne kommune i forhold til den enkelte person har truffetafgørelse om.Kommunalbestyrelsen skal ifølge servicelovens § 148, stk. 2, endvidereløbende følge de enkelte sager for at sikre sig, at hjælpen fortsat opfylder sitformål. Kommunalbestyrelsen skal herunder være opmærksom på, om derer behov for at yde andre former for hjælp.
Karen Hækkerup
/ Karin Ingemann