Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1140532_0001.png
1140532_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 28. juni 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKJ/ J.nr. 2012-4292
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. juni 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 327 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Socialudvalget.
Spørgsmål nr. 327:”Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra LMSO, jf. SOU alm. del -bilag 306 og 316, herunder forholde sig til LMSO's konkrete forslag.”
Svar:Jeg kan oplyse, at satspuljepartierne med satspuljeaftalen for 2012 har øn-sket at styrke indsatsen over for mennesker med senfølger af seksuelleovergreb. Dette gøres ved at etablere tre regionale centre, som skal ydeprofessionel behandling samt frivillig støtte og rådgivning til voksne, som harværet udsat for seksuelle overgreb i barndommen. Satspuljeaftalen fastsæt-ter rammerne for centrene, og disse er gengivet i kommissoriet for oprettel-sen af centrene.Der fremgår af aftalen om satspuljen for 2012, at den individuelle behand-lingsdel skal varetages af autoriserede, kliniske psykologer. Efter drøftelsermed de eksisterende centre på området er det aftalt at give de regionalecentre mulighed for at yde gruppebehandling, som ud over autoriserede,kliniske psykologer også kan udføres af psykoterapeuter, forudsat at dissehar specifik viden og erfaring om senfølgeproblematikker samt konkret erfa-ring med gruppebehandling til målgruppen.Pårørende kan indgå som en del af behandlingen af mennesker med sen-følger af seksuelle overgreb, forudsat at det understøtter behandlingsforløbetfor den krænkede.
2
Rådgivning af fagfolk, som i deres arbejde kommer i berøring med voksnemed senfølger, vil som hidtil fortsat kunne ske ved henvendelse til VISO. Toaf de centre, der deltager i drøftelserne om etablering af de nye regionalecentre, er VISO-leverandører inden for senfølgeområdet.Brugerbetaling er en del af den Fynsmodel, der oprindeligt lå til grund forsatspuljepartiernes ønske om at styrke området, jf. satspuljeaftalen for 2011.Med det reviderede kommissorium af 22. juni 2012 ligger det dog fast, at albehandling, rådgivning og støtte på de kommende regionale centre skalvære gratis.Hvert regionalt center skal arbejde på at styrke samarbejdet med kommu-nerne og eventuelt aftale kommunal medfinansiering til centrets drift for der-med at styrke sammenhængen med den kommunale indsats på området.
Karen Hækkerup/ Line Karlskov Jensen