Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1143886_0001.png
1143886_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
PWN/ J.nr. 2012-4537
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14.6.2012 føl-ger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 326 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Spørgsmål nr. 326:”Kan ministeren oplyse, om det er i orden, at en del af huslejen på et pleje-hjem er et fast årligt antennebidrag, som ikke kan fravælges af borgeren,selvom denne ikke kan se og derfor ikke har et TV?”
Svar:Antennebetalingen dækker normalt både programforsyning og installation.Vedrørende radio- og tv-licens er beboerne i såvel ældre plejeboliger samtplejehjem og beskyttede boliger ligestillet med beboere i eget hjem. Beboer-ne skal således betale husstandslicens for radio- og fjernsynsmodtagereopstillet i eget rum.For beboere på plejehjem og i beskyttede boliger efter § 192 i servicelovengælder det, at den kendte eller anslåede størrelse af beboerens betaling tilfællesantenneanlæg til radio- og fjernsynsmodtagelse eller programforsyningudefra skal være oplyst i boligdokumentet.Hvis beboeren har individuelt valg af programudbud eller elektroniske kom-munikationstjenester, skal beboeren kun betale for installationen, og betalin-gen skal opkræves særskilt og kan ikke indeholdes i boligbetalingen. Herud-over afregnes betaling for programudbuddet individuelt med programleve-randøren.Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har til brug for besvarelsen oplystfølgende:
2”For beboere i almene ældreboliger er det efter almenboligloven den abso-lutte hovedregel, at det er lejerne selv, der på afdelingsmøderne tager stillingtil, hvilke faciliteter den pågældende afdeling skal udstyres med. En beslut-ning om for eksempel at forbedre afdelingen ved at installere et fællesanten-neanlæg eller at købe programforsyning udefra gælder - ligesom andre for-bedringer - for alle afdelingens lejere.Almenboligloven indeholder ikke specifikke regler om tv-forsyning. Afde-lingsmødet kan derfor frit vælge, om man foretrækker et helt individuelt valgaf tv-kanaler, eller om man foretrækker i fællesskab at modtage bestemte tv-pakker. Det er dermed også op til beboerdemokratiet i den enkelte afdelingat foretage den konkrete afvejning af hensynet til individuel fleksibilitet i val-get af tv-kanaler på den ene side og de økonomiske fordele, der kan opnåsved en fælles tv-forsyning i afdelingen, på den anden side.Hvis en eller flere beboere ønsker at få taget spørgsmålet om betaling for tv-forsyning op, herunder om muligheden for individuelt programvalg, kan detteske ved at rette henvendelse til ledelsen af de pågældende almene ældrebo-liger og anmode om, at emnet drøftes på et kommende møde. En forudsæt-ning for at komme igennem med en anden ordning er dog, at der kan opnåsflertal herfor.Almenlejeloven indeholder regler om lejerens betaling til fællesantenne m.v.Har en almen boligafdeling truffet beslutning om ejendommens fælles tv-forsyning, er beslutningen bindende for alle lejere i afdelingen, og boligorga-nisationen kan forlange de nødvendige og rimelige udgifter til tv-forsyningenrefunderet. Udgifterne fordeles ligeligt mellem lejemålene i ejendommen.Har man i en ejendom truffet beslutning om, at den enkelte lejer skal haveindividuelt valg af programmer, skal lejeren dog kun betale for de program-mer, lejeren har adgang til.”Det kan endvidere oplyses, at ministeren for by, bolig og landdistrikter eropmærksom på, at der er en særlig problemstilling omkring beboere i alme-ne ældreboliger, som enten ikke kan eller ikke vil anvende tv-forsyningen.Mulighederne for øget fravalg af programforsyning for denne gruppe vil der-for indgå i den forestående revision af reglerne på området.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen