Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1143885_0001.png
1143885_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 4635
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. juni 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.325 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
Spørgsmål nr. 325:”Kan ministeren oplyse, hvorvidt det er tilladt at bruge dokumenter som bille-der, videooptagelser samt lydfiler som bevismateriale i sager om forældre-myndighed og samvær?”
Svar:For så vidt angår de forældremyndigheds- og samværssager, der behandlesaf statsforvaltningen, følger det af officialprincippet, at statsforvaltningen sommyndighed har ansvaret for, at sagen oplyses på en sådan måde, at der kantræffes en indholdsmæssig korrekt og forsvarlig afgørelse. Det er såledesstatsforvaltningen, der skal tilvejebringe et fyldestgørende faktisk og retligtgrundlag for afgørelsen.Som part i en sag kan man opfordre statsforvaltningen til at indhente yderli-gere oplysninger, men en part kan ikke kræve, at statsforvaltningen indhen-ter yderligere oplysninger, inddrager bestemte oplysninger i sagen eller iøvrigt oplyser sagen på en bestemt måde, ligesom parten heller ikke kanforhindre statsforvaltningen i at indhente yderligere oplysninger, hvis stats-forvaltningen anser det for påkrævet. Dette gælder så meget desto mere ipartstvister som forældremyndigheds-, bopæls- og samværssager, hvor derogså er et hensyn at tage til modparten.Parternes egne oplysninger indgår i statsforvaltningens vurdering af sagen.Dette gælder også eventuel billeddokumentation, som en part har sendt tilstatsforvaltningen. Det vil – som med parternes øvrige oplysninger til sagen
2
– indgå i vurderingen af, hvilken vægt oplysningerne kan tillægges, at billed-dokumentationen er ensidigt indhentet af den ene part i sagen.Det samme gælder elektroniske dokumenter som f.eks. videooptagelser oglydfiler. Bortset fra vejledningsmøder sker behandlingen af forældremyndig-heds-, bopæls- og samværssager i statsforvaltningen som udgangspunkt påskriftligt grundlag. Statsforvaltningen vil derfor normalt bede parten om atsende en skriftlig gengivelse af de dele af de indsendte elektroniske doku-menter, som efter partens opfattelse har betydning for sagen. På grundlag afdenne gengivelse vurderer statsforvaltningen, om der er behov for at se ellerhøre det indsendte materiale. Ellers indgår gengivelsen i sagen sammenmed partens øvrige oplysninger til sagen.For så vidt angår sager ved domstolene fremgår reglerne om bevisførelsenavnlig af retsplejelovens almindelige bestemmelser om civile sager og aflovens kapitel 42 om sager om ægteskab og forældremyndighed. Disse be-stemmelser indeholder ikke særlige regler om anvendelse af lyd- og billed-optagelser som bevis. Det fremgår imidlertid af retsplejelovens § 341, atbevisførelse, der skønnes at være uden betydning for sagen, ikke kan findested. Bedømmelsen af de beviser, der tillades ført, er i øvrigt fri, jf. hervedretsplejelovens § 344, stk. 1.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard