Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1141585_0001.png
1141585_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012-4108
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. juni 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.307 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr.: 307.”Vil ministeren venligst kommentere på artiklen ”Dansk mor og 3-årig datterfanget i Indien” fra BT.dk den 4. juni 2012, hvor det fremgår, at to danskestatsborgere har problemer i Indien, og vil ministeren redegøre for om hvor-vidt ministeriet og andre danske myndigheder har mulighed for at hjælpe isagen?”
Svar:I den artikel, som spørgsmålet henviser til, beskrives en dansk mors situati-on under en aktuel sag om forældremyndigheden i Indien over hendes dat-ter. Det fremgår af artiklen, at mor er dansk statsborger og far er indiskstatsborger, og at familien hidtil har boet i Indien. Sagen er anlagt af faren iforbindelse med forældrenes samlivsophævelse. På baggrund af sagen erder udstedt et udrejseforbud mod datteren.Jeg kan oplyse, at spørgsmålet om, hos hvilken forælder, og i nogle tilfælde ihvilket land, et barn skal bo, efter forældrenes samlivsophævelse (skilsmis-se), som udgangspunkt afgøres af myndighederne i det land, hvor barnetbor. Dette skyldes, at man generelt opfatter myndighederne i barnets bo-pælsland som de nærmeste til at vurdere, hvad der vil være det bedste forbarnet.Dette udgangspunkt er også grundlaget for en række internationale konven-tioner på området, som Danmark har tiltrådt, men som Indien ikke har til-trådt.
2
Danske myndigheder har derfor ikke mulighed for at bestemme, at et barnkan flytte til Danmark fra udlandet eller påvirke udenlandske myndighedersafgørelser på området.Det kan til orientering oplyses, at en forælder heller ikke efter danske reglerkan flytte ud af Danmark med barnet, hvis der er fælles forældremyndighed.Dette kræver således den anden forælders samtykke eller en tilladelse fradanske myndigheder.Social- og Integrationsministeriet har således ikke mulighed for aktivt at bistådanskere, der er involveret i en forældremyndighedssag i udlandet. Ankesty-relsens Familieretsafdeling kan dog vejlede forældre, der ønsker at flyttetilbage til Danmark, om hvad de bør være opmærksomme på, og i mangetilfælde også om, hvilke udenlandske myndigheder der kan vejlede demnærmere.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard