Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Socialudvalg
Dato: 25. juni 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLFISags nr.: 1206563Dok nr.: 961738
Folketingets Socialudvalg har den 30. maj 2012 stillet følgende spørgsmål nr.299 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besva-res.
Spørgsmål nr. 299:’’Ministeren bedes redegøre for, hvilke undersøgelser der findes om unge ogalkoholforbrug.”Svar:Jeg har anmodet Sundhedsstyrelsen om at bidrage med oplysninger om, hvil-ke undersøgelser der findes om unge og alkoholforbrug.Sundhedsstyrelsen har i den anledning oplyst, at følgende undersøgelser lø-bende monitorerer unges alkoholforbrug:HBSCDanmark indgår i det internationale WHO initierede forskningsprojekt: ”HealthBehavior in School-aged Children (HBSC). Den ottende og seneste undersø-gelse er ”Skolebørnsundersøgelsen 2010” Undersøgelsen undersøger 11,13og 15årige børns vaner på en lang række områder bl.a. på alkoholområdet.Spørgsmålene drejer sig om alkoholdebut, fuldskabsdebut og alkoholforbrugmålt ved: prøvet at drikke alkohol, drikker alkohol mindst ugentligt, har prøvetat være fuld mindst to gange.ESPADDanmark bidrager tilsvarende til den europæiske undersøgelse ESPAD:Substance Use Among Students in 35 European Countries, der er initieret i etsamarbejde mellem CAN, EMCDDA og Pompideaugruppen. Undersøgelsengennemføres hvert fjerde år, første gang i 1995 og senest i 2011. Den kort-lægger forbruget af alkohol, tobak og stoffer blandt 9 klasserne dvs. de 15-16årige. Undersøgelsen kortlægger forbrug og fuldskab, og hvad de ungedrikker med en række spørgsmål, og undersøger desuden de unges forvent-ninger om positive eller negative oplevelser samt de oplevede problemer i for-bindelse med alkoholforbruget.Den nationale sundhedsprofilEndelige monitorerer Sundhedsstyrelsen helbred, kronisk sygdom oglivstilsvaner herunder alkohol mv. hos danskere i aldersgruppen 16+ i under-søgelsen ”Den nationale sundhedsprofil”. Den nationale sundhedsprofil er ind-til videre blevet gennemført i 2010, den forventes at blive gennemført næstegang i 2013 og derefter hvert fjerde år. Sundhedsprofilen fokuserer på alkohol-
Side 2
forbruget med henblik på at kunne belyse gruppen, der drikker over lavrisi-kogrænsen på 7/14 genstande ugentligt og gruppen, der drikker over højrisi-kogrænsen 14/21 genstande om ugen og gruppen, der rusdrikker dvs. drikker5 genstande eller mere ved en lejlighed. Disse data kan beskrives på kommu-neniveau for køn, alder, uddannelse, erhvervsmæssig stilling, samlivsstatus ogetnicitet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Louise Filt