Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1126491_0001.png
1126491_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 25. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ALH/ J.nr. 2012-3363
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. april 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 262 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet på udvalgets vegne af formanden, Özlem SaraCekic.
Spørgsmål nr. 262:”Ministeren bedes kommentere materialet fra SIND’s Pårørenderådgivning,jf. SOU alm. del – bilag 284, herunder redegøre for ministerens holdning tilden lovbestemte norske ordning, der er beskrevet i materialet, og dernæstredegøre for hvordan man kan etablere en tilsvarende ordning i Danmark,der sikrer at børn som pårørende i psykiatrien ikke lander mellem to stole isystemet.”
Svar:Jeg mener, det er meget vigtigt at sikre, at alle børn og unge med behov forsærlig støtte får den hjælp, de har brug for – uanset hvorfor de har behov forstøtte. Dette gælder således også for børn af misbrugere eller psykisk syge.Jeg er også helt enig i intentionerne i den norske lovgivning om at sikre tidligog sammenhængende hjælp til børn af misbrugere og psykisk syge. Dette erhelt i overensstemmelse med intentionerne i servicelovens formålsparagrafom tidlig og helhedsorienteret indsats overfor alle børn og unge med behovfor særlig støtte.Det grundlæggende princip i den danske lovgivning er imidlertid, at det er enkonkret, individuel vurdering af barnets eller den unges behov, der skal væreafgørende for, hvilken støtte der gives - ikke deres forældres eventuelle di-agnose. Dette skyldes blandt andet, at der kan være stor forskel på, hvordandet enkelte barn eller unge og den enkelte familie klarer sig, og hvilke res-sourcer de har – og dermed hvilken støtte, der eventuelt er behov for.
2
Der er således allerede i dag lovgivning, der skal sikre en tidlig indsats over-for børn og unge med behov for særlig støtte. Ligeledes er der i lovgivningenen underretningspligt, som skal sikre at eksempelvis sundhedspersonale,der gennem deres kontakt til forældrene i sundhedsvæsnet får viden ombørn og unge, der har behov for særlig støtte, underretter kommunerne her-om.
Karen Hækkerup/ Lars Møller Christiansen