Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. maj 2012
ALH/ J.nr. 2012-2917
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 24. april 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 252 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet på udvalgets vegne af formanden, Özlem SaraCekic (SF).
Spørgsmål nr. 252:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder forældre har for at kom-mentere og blive hørt i forbindelse med udarbejdelsen af forældreevneun-dersøgelser og for at klage over undersøgelserne.”
Svar:Forældreevneundersøgelser kan indgå som en del oplysningsgrundlaget forbørnefaglige undersøgelser efter servicelovens § 50, der blandt andet skalafdække ressourcer og problemer hos barnet eller den unge og familien.Forældreevneundersøgelser er ét mulig og relativt omfattende redskab til atafdække dette emne på, men vil ikke være relevant at anvende i alle sager.For at opnå det bedst mulige udbytte af en børnefaglig undersøgelse skaludgangspunktet for undersøgelsen som altovervejende hovedregel være, atkommunen aktivt søger at samarbejde med forældrene om undersøgelsen.Kommunen skal således altid søge at opnå forældremyndighedsindehave-rens accept af undersøgelsen og dens formål, selvom der ikke er tale om etformelt samtykkekrav til at gennemføre en børnefaglig undersøgelse.Det er derfor vigtigt, at forældrene så vidt muligt orienteres om undersøgel-sens indhold og inddrages i arbejdet uanset deres holdning til undersøgel-sen i øvrigt. Dette gælder således også i forhold til konkrete forældreev-neundersøgelser, der måtte blive gennemført som led i en børnefaglig un-dersøgelse.
2
Beslutningen om at iværksætte børnefaglige undersøgelser er en afgørelse iforvaltningsretlig forstand. Forvaltningsloven, retssikkerhedsloven og ser-vicelovens regler om partshøring, begrundelse og klage i sager, hvor dertræffes afgørelse, gælder derfor også for beslutningen om at iværksættebørnefaglige undersøgelser.Det er fastsat i servicelovens § 166, at afgørelser efter loven - med mindreandet er fastsat heri eller i retssikkerhedsloven - kan indbringes for Det So-ciale Nævn efter kapitel 10 i retssikkerhedsloven. Klager over børnefagligeundersøgelser efter servicelovens § 50 kan således indbringes for det socia-le nævn. Er afgørelsen truffet af børn og unge-udvalget efter § 51, kan dendog påklages direkte til Ankestyrelsen, jf. § 168.Ret til berigtigelse eller sletning af oplysninger, der viser sig urigtige, fremgåraf persondataloven. Heri er det fastsat, at den registrerede selv kan anmodemyndigheden om at få oplysninger slettet eller berigtiget, som, vedkommen-de mener, er urigtige. Myndigheden skal hurtigst muligt tage stilling hertil.
Karen Hækkerup/ Lars Møller Christiansen