Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1118002_0001.png
1118002_0002.png
1118002_0003.png
1118002_0004.png
1118002_0005.png
Social- og integrationsministerens tale ved samråd iFolketingets Socialudvalg den 11. april 2012 (SOU alm. delsamrådsspørgsmål I)[Det talte ord gælder]Spørgsmål I: ”Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at forebygge seksuelt misbrug og voldmod børn og unge i hjemmet”.
Vi har alle sammen hørt om de tragiske og alvorlige sager om misbrug ogovergreb mod børn, som har kørt i medierne de seneste år.Sagerne om overgreb har berørt os alle dybt og fået os til tænke over, hvadvi kan gøre ved dem. Vi er alle enige om, at de her frygtelige overgreb måog skal stoppes, og det kan ikke gå hurtigt nok.Regeringen tager derfor selvsagt også de her sager ekstremt seriøst. Og vihar da også handlet fra dag 1, siden vi trådte til.[En klar køreplan]Der er igangsat en række initiativer på børneområdet, som jeg harredegjort for på de samråd, jeg har deltaget i den seneste tid. Jeg vil derforheller ikke gennemgå disse slavisk i dag, men blot nævne de mest centrale.Inden jeg gør det, vil jeg dog lige slå en ting fast. Jeg er på flere samrådblevet skudt i skoene, at jeg ikke handler, men blot snakker. Intet kunnevære mere forkert! Jeg har som sagt allerede taget en række initiativer oghar en klar køreplan for, hvad der skal ske fremadrettet også.Og uanset, hvor meget vi gerne vil have en snuptagsløsning eller enmirakelkur, som med trylleslag kunne løfte området, er vi også nødt til aterkende, at varige, holdbare forbedringer på det her område tager tid!Køreplanen og initiativerne skal have tid til at blive omsat til virkelighed.[Kulegravning og ekspertpanel]I januar bad jeg Ankestyrelsen om at foretage en tilbundsgåendekulegravning af de seneste års alvorlige enkeltsager om misbrug og
overgreb mod børn. Vi er nødt til at få belyst de problemstillinger, derdesværre går igen i en række af sagerne.I den forbindelse nedsatte jeg også et ekspertpanel, som er i gang med atudarbejde konkrete anbefalinger til, hvordan vi følger op påkulegravningen og fremadrettet styrker indsatsen på området.Helt konkret har jeg bedt ekspertpanelet om at se på en række forskelligeområder, som er centrale for at komme problemerne til livs.[Screening af underretninger]Først og fremmest skal vi styrke den kommunale sagsbehandling ogindsats i børnesagerne.En af de ting, der går galt er, at der simpelthen ikke reageres i tide på selvalvorlige underretninger. Det er dybt kritisabelt og fuldstændiguacceptabelt.Derfor har jeg bedt panelet om se på et konkret forslag til, hvordan vi kansikre, at der i alle landets kommuner sker en faglig screening af alle deindkomne underretninger.Ingen kan leve med, at der ikke reageres hurtigt og målrettet påunderretninger om alvorlig mistrivsel og overgreb – sådanne brændendeunderretninger må aldrig blive glemt i sagsbunken.Screeningen skal sikre, at der bliver fuldt systematisk op på alleunderretninger, og at der i akutte sager sættes ind med den rette hjælpomgående. Det er vigtigt og afgørende, at der handles, så snart der er klareindicier på, at et barn har brug for hjælp.
[Forebyggelse af overgreb i hjemmet]Samrådsspørgsmålet går specifikt på, hvordan jeg vil forebygge seksueltmisbrug og vold mod børn og unge i hjemmet.
En af opgaverne for ekspertpanelet er netop at se på, hvordan vi også kanforebygge, at nye overgreb finder sted. Det er ikke nogen nem opgave.Uanset, hvor gerne vi vil, kan vi desværre nok aldrig fuldstændigforhindre, at forældre begår overgreb mod deres børn.Men vi kan sagtens gøre det bedre. En af de ting, vi ved, er, at voksne, derkrænker børn, meget ofte selv har været udsat for overgreb som børn.Derfor skal vi også være bedre til at hjælpe krænkede børn, så de ikkegentager de tragiske ting, de selv har været udsat for.Samtidig skal vi også se på, hvordan vi kan blive bedre til at lære og støttebørn i at sige fra og bede om hjælp, hvis de bliver udsat for overgreb afenhver karakter.[Samarbejdet med politiet]Endelig ved vi fra enkeltsagerne, at samarbejdet mellem politi og desociale myndigheder kan blive bedre i sager om overgreb.På den baggrund har jeg bedt både Justitsministeriet og Rigspolitiet om atvære repræsenteret i ekspertpanelet, så vi fremover kan styrke samarbejdetmellem de to instanser.Det er vigtigt, at systemerne samarbejder, så vi fremover sikrer, atkommunerne handler – uagtet, at politiet er i gang med at efterforske enalvorlig sag, og uanset om der falder dom i sagen eller ej.[Anbefalingerne fra panelet]Jeg ser frem til, at panelet kommer med anbefalinger på disse punkter ogde øvrige områder, som panelet skal berører. Jeg forventer, atekspertpanelet afleverer deres anbefalinger til mig og regeringen indenudgangen af maj.[Eksisterende tiltag]Ved siden af de fremadrettede anbefalinger fra panelet vil jeg også ligenævne de ting, der allerede er sat i værk mod sager om overgreb.
[Børnehuse]Som jeg har nævnt på tidligere samråd, er der med satspuljeaftalen for2012 afsat varige midler til at iværksætte en landsdækkende model medbørnehuse.Børnehusene samler den professionelle hjælp på ét sted, sådan atsundhedspersonalet, politiet, de sociale myndigheder mv. samarbejder omhjælpen til barnet og koordinerer deres indsats.Barnet skal således kun ét sted hen for at få hjælp og belastes mindstmuligt af de undersøgelser mv., der skal foretages.[SISO Beredskaber og tidlig indsats]En anden vigtig indsats leveres allerede i dag af SISO- Videnscenteret forsociale indsatser ved seksuelle overgreb mod børn.En central del af SISO’s arbejde er netop at yde kommunerne gratiskonsulentbistand til at udarbejde og implementere beredskaber oghandleguides i forhold til sager om seksuelle overgreb mod børn og unge.Det handler både om den tidlige opsporing af seksuelle overgreb, fagfolkshandlepligter, tværsektorielt samarbejde, kommunens kommandoveje ogom iværksættelse af rettidig og relevant hjælp overfor barnet.Det er et fremragende tilbud, hvor SISO kommer ud til den enkeltekommune, så beredskabet tilpasses den enkelte kommunes organisering ogbehov. Og stort set alle kommuner har i dag beredskaber i disse sager –ikke mindst pga. den opfølgning, som jeg har igangsat via SISO.SISO er også repræsenteret i ekspertpanelet, og derfor vil deres viden ogsåindgå, når ekspertpanelet skal drøfte initiativer, der kan styrke denkommunernes indsats.
[Bedre adgang til lukkede familier]
Endelig fremsatte jeg den 29. marts 2012 et lovforslag, så kommunernefremover blandt andet får hjemmel til i videre udstrækning at komme ind iprivate hjem, hvis der er bekymring for børnene.[Afslutning]Vi kan ikke leve med de problemer, vi har set i overgrebssagerne, ogderfor skal vi handle aktivt på det.Regeringen og jeg har handlet fra dag 1 på dette område med konkretetiltag. Og flere kommer til i forlængelse af ekspertpanelet.Jeg ser frem til at få ekspertpanelets anbefalinger, og sammen med deinitiativer, der allerede er igangsat, er jeg sikker på, at vi kan trække densamlede indsats i den rigtige retning.Tak for ordet.