Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1110141_0001.png
1110141_0002.png
SocialudvalgetChristiansborg
Afdeling for Børn ogGrundskoleFrederiksholms Kanal 261220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5302E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
25-04-2012Svar på spørgsmål 236 (Alm. del - bilag):I brev af 3. april 2012 har udvalget efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 236:”Ministeren bedes redegøre for hvilken andel den kompenserendespecialundervisning udgør for udviklingshæmmede, gerne opgjort somundervisningstimer for årene 2008 og 2011.”Svar:Ministeriet for Børn og Undervisning har ikke statistisk materiale, derkan belyse dette. Jeg kan oplyse følgende om baggrunden herfor.Efter fravær af statistik på området specialundervisning for voksne i enårrække indsamlede UNI-C i 2009 statistik vedrørende specialundervis-ning for voksne for kalenderåret 2008. Indberetningsskemaerne blevinden udsendelsen sendt i test hos et mindre antal kommuner. Indsam-lingen skete via landets kommuner og omfattede bl.a. oplysninger om:Andelen af deltagerne i specialundervisning fordelt på institutionstype oginstitutionsejer, antal planlagte undervisningstimer (klokketimer) i året,herunder timer til specialpædagogisk bistand, henvisningsårsag samt del-tagernes alder og antal cpr-deltagere, som kommunen er betalingspligtigfor.Knapt 20 pct. (17 ud af 98) af kommunerne svarede ikke. De kommuner,der svarede, oplyste, at de ikke havde oplysninger svarende til ministeri-ets ønsker, at de havde indgået samarbejdsaftaler på tværs af kommuner,eller at området efter driftsoverenskomst blev varetaget af institutioner.Der viste sig store vanskeligheder med at få indberettet anvendelige ogvalide statistiske oplysninger, og der kunne derfor ikke udarbejdes enlandsdækkende statistik på basis af de indberettede oplysninger.
2Undervisningsministeriet indbød derfor i 2010 repræsentanter fra enrække organisationer for at drøfte, hvordan der kunne etableres enlandsdækkende statistik for specialundervisning for voksne, der årligt kanvise udviklingen og tendenser inden for området. På baggrund af drøftel-sen udarbejdede ministeriet en ny og forenklet spørgeramme. Ministerietudsendte orienteringsbrev til kommuner m.fl. om, hvad der skal indbe-rettes for 2010 i foråret 2011, og UNI-C indkaldte statistiske oplysningerom aktiviteterne i 2010. Oplysninger om aktiviteterne på de kommunaleog regionale institutioner med specialundervisning for voksne blev ind-kaldt direkte hos institutionerne.UNI-C udarbejdede en statistik, der var i minihøring hos organisationer-ne. Af tilbagemeldingerne fremgik, at oplysninger om antal deltagere vedspecialundervisning for voksne fordelt på henvisningsårsager, alder ogkøn samt antal timer fordelt på henvisningsårsager med de angivne dataumiddelbart så realistisk ud. Undervisningstimebegrebet gav imidlertidanledning til forskellig opfattelse af, hvilke timer der skulle indberettes.Statistikken er derfor ikke blevet offentliggjort.UNI-C har netop indkaldt en lignende statistik for 2011. Denne gang erder medsendt en fyldig vejledning, hvorfor det er forventningen, at detbliver muligt af få etableret en landsdækkende statistik.
Med venlig hilsen
Christine Antorini