Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1115275_0001.png
1115275_0002.png
Folketingets SocialudvalgDato: 3. maj 2012Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 2. april 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 229 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Kristian Skibby (DF).
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAW/ J.nr. 2012-2273
Spørgsmål nr. 229:”På baggrund af Jyllands-Postens dækning af Rebild-sagen bedes social- ogintegrationsministeren redegøre for, hvilke sanktioner der kan påføres enkommune, som utvetydigt ignorerer talrige indberetninger i forbindelse medgrov og omfattende omsorgssvigt af børn, samt meddele hvilke mulighederder rent lovgivningsmæssigt er til stede, for at kunne ansvarsplacere dettotalt manglende kommunale tilsyn?”
Svar:Jeg har tidligere besvaret et lignende spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg(REU alm. del spm. 494 fra februar 2012). Mit standpunkt er, at alle – lige frakommunalbestyrelse til sagsbehandler – skal tage ansvar for at sikre, at derbliver taget hånd om overgrebssager.Kommunalbestyrelsen har et klart ansvar for at sikre, at medarbejderne ogledelsen i den enkelte kommune er deres opgaver og ansvar bevidst, herun-der at der følges op på underretninger og sikres, at sager ikke falder mellemto stole mv.Kommunalbestyrelsen har ligeledes et ansvar for at sikre, at kulturen blandtmedarbejderne og ledelsen er baseret på ansvarlighed og faglighed, og atkommunen overholder lovgivningen. Såfremt en medarbejder ikke følger depligter, som følger af ansættelsesforholdet, har kommunalbestyrelsen ansva-ret for at tage hånd om dette og vurdere, om det skal have ansættelsesretli-ge konsekvenser.Tilsynet med, at kommunerne overholder lovgivningen, føres efter § 47, stk.1, i lov om kommunernes styrelse af statsforvaltningen i den region, hvorkommunen ligger. Statsforvaltningernes tilsyn omfatter tilfælde, hvor enkommune ikke overholder reglerne. Det kan f.eks. være, hvor en kommunehar fastsat et ulovligt serviceniveau. Statsforvaltningerne fører ikke tilsyn i
2
enkeltsager, hvor afgørelsen træffes af børn og unge-udvalget, eller i tilfæl-de, hvor særlige klage- eller tilsynsmyndigheder, f.eks. Ankestyrelsen, kantage stilling til den pågældende sag, jf. lov om kommunernes styrelse § 48,stk. 3.I forlængelse heraf bemærkes det, at Ankestyrelsen, jf. servicelovens § 65,har mulighed for af egen drift at gå ind i sager, når det må antages, at enkommune i en konkret sag ikke har foretaget de fornødne sagsbehandlings-skridt eller ikke har truffet de fornødne afgørelser i overensstemmelse medbarnets eller den unges behov. Enhver, som har grund til at antage, at enkommune ikke har foretaget de fornødne sagsbehandlingsskridt eller ikkehar truffet de fornødne afgørelser, kan underrette Ankestyrelsen herom.
Karen Hækkerup/ Lars Møller Christiansen