Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1099804_0001.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 30. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LCH/ J.nr. 2012-1965
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9. marts 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 205 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Spørgsmål nr. 205:”Vil ministeren udarbejde en oversigt over de universelle velfærdsydelserinden for Socialministeriets ressortområde, som ikke er behovsbestemt?”
Svar:Der er i den danske velfærdsstat relativt få ydelser, hvor tildelingen ikke i eteller andet omfang beror på et behov og/eller er indkomstafhængig. Begre-bet ”universelle velfærdsydelser” er ikke entydigt defineret i sagkundskaben.Anvendes en snæver definition, hvor universel forstås som, at alle borgerehar ret til de samme ydelser uanset indkomst og behov, vil der således værerelativt få ydelser i den danske velfærdsstat, som kan betegnes som univer-selle. Den danske velfærdsstat kategoriseres alligevel som universel i sam-menligning med andre velfærdsregimer, hvilket taler for, at universel forståsbredere og dermed godt kan forenes med en indsnævring i adgangen tilydelserne i form af en behovsvurdering og/eller en indkomstgraduering.I forlængelse heraf kan ydelserne på socialområdet betragtes som universel-le, idet alle borgere som udgangspunkt har adgang til ydelserne, men hvorden konkrete tildeling og udmåling af ydelsernes omfang afhænger af behovog/eller i nogle tilfælde indkomst og alder.
Karen Hækkerup/ Birgitte Olesen