Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1098201_0001.png
1098201_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 28. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KGP/ J.nr. 2012-1070
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 29. februar2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 198 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Andersen (V).
Spørgsmål nr. 198:”Hvornår forventer ministeren at analysen, der skal føre frem til en ny social-reform, er færdig, jf. regeringsgrundlaget side 48?”
Svar:Jeg har igangsat arbejdet med en socialreform, fordi jeg mener, at vi kangøre tingene bedre og klogere. Vi skal have mere fokus på, om vi skaberden forandring for borgeren, som vi ønsker. Vi skal med andre ord sørge for,at vi bruger de indsatser og metoder, der virker. Vi skal blive bedre til at fo-rebygge, så vi kan bryde den negative sociale arv. Men, hvis det skal lykkes,er vi nødt til at prioritere velfærden, så der kommer rimelighed og social ba-lance i vores tilbud og ydelser, og så vi får råd til at investere i socialpolitik-ken.Derfor er jeg nu i gang med systematisk at gennemgå mit område med hen-blik på at vurdere, om indsatsen kan tilrettelægges bedre og mere effektivt.Det har blandt andet afstedkommet, at jeg nu fremsætter et lovforslag omændret refusionsordning i særligt dyre enkeltsager. Det vil medføre, at denenkelte kommunes økonomi bliver mindre belastet, når kommunen anbringeret barn eller en søskendeflok uden for hjemmet.Derudover har jeg iværksat en grundig undersøgelse af de alvorligste sagerom seksuelt misbrug af børn, som skal være afsluttet i maj måned 2012,ligesom der snart vil blive igangsat en kortlægning af det specialiserede
2
socialområde. Kortlægningen indgår i evalueringen af kommunalreformen pådet sociale område, som forventes afsluttet i 2012.Jeg kan samtidig oplyse, at jeg forventer snart at igangsætte en analyse afinternationale erfaringer på socialområdet, der kortlægger, hvordan indsat-sen tilrettelægges i udvalgte andre lande, herunder bl.a. Norge og Sverige.Endelig kan jeg oplyse, at jeg nu tager initiativ til en bred dialog omkringindholdet af reformen. En reform af socialområdet bliver nemlig bedst, hvis vifinder løsningerne i fællesskab med aktørerne på området.
Karen Hækkerup/ Henrik Lund