Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1092540_0001.png
1092540_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 15. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
TTL/ J.nr. 2012-1519
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. februar2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 181 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF)
Spørgsmål nr. 181:”Hvad kan ministeren oplyse om reglerne for uniformering for de ansatte påplejehjem og i plejeboliger?”
Svar:Jeg er grundlæggende af den opfattelse, at de ældres rammer og omgivel-ser på plejehjemmene skal være så hjemlige som muligt. Ansattes uniforme-ring kan indgå som et element heri.Det er også min opfattelse, at der ikke er regler, der hindrer dette.Der er ikke regler i den sociale lovgivning, som regulerer brugen af uniformerfor de ansatte på plejehjem og i plejeboliger.Sundhedsstyrelsen har i juni 2011 udgivet ”Vejledning om arbejdsdragt in-den for sundheds- og plejesektoren”.Det fremgår af vejledningen, at der bl.a. i plejeboliger/centre og lignede bo-steder bør stilles en arbejdsdragt til rådighed af arbejdsgiveren.Det følger endvidere af vejledningen, at personale, der undersøger, behand-ler eller plejer syge eller svækkede, og hvor personalets tøj kan komme idirekte kontakt med personen selv, personens udskillelser eller ting, sompersonen har tæt berøring med, som fx sengetøj, bør bruge arbejdsdragt.
2
Arbejdsdragt defineres i vejledningen som en beklædning, man ifører sigeller eventuelt tager ud over sit eget tøj for at reducere risikoen for overførselaf smitte.Vedrørende arbejdsdragtens udformning tages der i vejledningen alene stil-ling til de infektionshygiejniske aspekter, ikke til fx udseende. Det fremgårsåledes bl.a., at arbejdsdragten skal være kortærmet/over albueniveau afhensyn til at kunne udføre korrekt håndhygiejne samt for at undgå forureningaf den nederste del af ærmet, som ofte kommer i kontakt med omgivelserne.Vejledningens overordnede formål er at reducere forekomsten af infektionerhos både patienter/borgere og sundhedspersonale i sundheds- og plejesek-toren. Vejledningen er ifølge Sundhedsstyrelsen blevet til efter ønske fraforskellige dele af sundheds- og plejesektoren, som har efterlyst mere ensar-tethed i krav til arbejdsdragters brug og udformning.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen