Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1082732_0001.png
1082732_0002.png

Det talte ord gælder.

Tale til samråd den 9. februar 2012. Forelæggelse

for Folketingets Socialudvalg af EPSCO-

Rådsmødedagsorden til den 17. februar 2012.

Jeg skal i Folketingets Europaudvalg til oriente-ring forelægge punkterne 2(a) i, 3. pind og 2(b)på dagsordenen for EPSCO-Rådsmødet den 17.februar.

2 (a) i, 3. pind,

er en udtalelse fra Komitéen forSocial Beskyttelse om Kommissionens årligevækstredegørelse.Komitéen lægger med rette vægt på den vigtigerolle, som social beskyttelse spiller som økono-misk stabilisator i krisetider.Både kontantydelser og naturalydelser bidragertil efterspørgsel og vækst, og de sociale syste-mer kan også skabe jobs i kraft af investering isundheds- og sociale tjenester.Komitéen udtaler også, at det i lyset af krisensdybde og varighed takket være de sociale sy-stemer i rimeligt omfang er lykkedes for med-lemsstaterne at mildne de værste følger af kri-sen.Og at opmærksomheden også må rettes modfremtiden, så en ulige fordeling af krisens virk-ninger afbødes;Jeg kan naturligvis tilslutte mig denne udtalelse.
2

Punkt 2 (b)

er nogle hovedbudskaber fra Komi-téen for Social Beskyttelse vedrørende den tred-je rapport om de sociale virkninger af krisen.Det fremgår bl.a. af budskaberne, at det går denforkerte vej med den sociale situation i Europa.Således er der en stigning i antallet af menne-sker, som lever i risiko for fattigdom, på 2 millio-ner mennesker i forhold til 2009.Det betyder desværre også, at flere og fleremennesker bliver afhængige af sociale ydelserog lever med stor gæld.Komitéen påpeger derfor, at det er vigtigt at pol-stre de sociale systemer, så de kan modstådenne udfordring. Dermed bidrager systemernebåde til at imødegå de værste følger af krisen ogtil at holde efterspørgslen oppe.Det er fortsat vigtigt at investere i kontante ydel-ser og kvalitets service med henblik på at øgeden sociale mobilitet.Også disse budskaber kan jeg støtte.Tak.