Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1088184_0001.png
1088184_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 2. marts 2012
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. februar 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 172.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF)
epi/ J.nr. 2012-0002284
Spørgsmål nr. 172:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke forhold der gør sig gældende i forbin-delse med udbetaling af brøkpension for hhv. etnisk danskere, der har væretbosat eller udstationeret i udlandet og så borgere, der senere i livet er blevetfamiliesammenført, og om der er forskel på, hvor meget og hvilke ydelserdisse grupper kan få?Svar:Det er et grundlæggende princip i det danske pensionssystem, at folkepen-sion og førtidspension udbetales afhængigt af, hvor mange år man har haftbopæl i Danmark i en optjeningsperiode (optjeningsprincippet). Hvis manikke har haft bopæl i Danmark i det antal år, der kræves efter loven for at fåfuld pension, kan der udbetales brøkpension. Jo kortere tid, man har boet iDanmark, desto mindre bliver pensionen. Til gengæld kan pensionen sup-pleres med den pension, der måtte være optjent ved bopæl/beskæftigelse iandre lande.Hvis brøkpensionisten herefter ikke har et tilstrækkeligt forsørgelsesgrund-lag, kan der søges om supplement til brøkpensionen. Hvis der er tale om enførtidspension efter reglerne herom fra 1. januar 2003 ydes en eventuelsupplerende hjælp efter aktivlovens § 27a, og hvis der er tale om førtidspen-sion efter reglerne fra før 1. januar 2003 eller folkepension, kan der ydessupplement til brøkpension efter reglerne om personligt tillæg.Pensionens størrelse afhænger af bopælstiden, dvs. antallet af år med fastbopæl i Danmark eller hyre på dansk skib i optjeningsperioden. Optjenings-perioden er for folkepensionister perioden fra det fyldte 15. år til folkepensi-
2
onsalderen og for førtidspensionister perioden fra det fyldte 15. år til dettidspunkt, hvorfra der ydes førtidspension.Retten til fuld folkepension er betinget af 40 års fast bopæl i Danmark i op-tjeningsperioden. Det svarer til 4/5 af den teoretisk maksimale optjeningspe-riode på 50 år fra 15. år og til folkepensionsalderen. Hvis bopælstiden ermindre end 40 år, fastsættes en brøkpension svarende til forholdet mellembopælstiden og 40 år.Retten til fuld førtidspension er betinget af, at bopælstiden i Danmark i optje-ningsperioden udgør mindst 4/5 af optjeningsperioden. Hvis bopælstiden ermindre fastsættes en brøkpension svarende til forholdet mellem bopælstidenog 4/5 af optjeningsperioden.Når førtidspensionisten overgår til folkepension, beregnes folkepensionenmed samme brøk, som førtidspensionen hidtil er blevet beregnet med.Ved opgørelsen af bopælstiden sidestilles bopæl i udlandet dog i visse til-fælde med bopæl her i landet. Det drejer sig fx om ophold i udlandet, som eri dansk interesse (forhyring på dansk skib, som udsendt repræsentant fordansk offentlig myndighed, som beskæftiget i offentlig dansk interesse, somansat i dansk firmas filial eller datterselskab og ophold i udlandet med hen-blik på uddannelse).De ovenfor nævnte regler gælder både for danske statsborgere og for ud-lændinge, der opfylder de øvrige betingelser for ret til social pension.For at få ret til social pension skal udlændinge som udgangspunkt have haftfast bopæl her i riget i mindst 10 år mellem det fyldte 15. år og folkepensi-onsalderen, heraf mindst 5 år umiddelbart inden det tidspunkt, hvorfra pen-sionen ydes. Indgives ansøgningen efter folkepensionsalderen, skal bo-pælskravene være opfyldt ved folkepensionsalderen.Principperne for optjening og opgørelse af bopælstid, der ligger til grund forberegningen af pensionen, er således som udgangspunkt de samme fordanske statsborgere og udenlandske statsborgere, der er blevet familie-sammenført.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen