Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1088182_0001.png
1088182_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012-0001844
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. januar 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 161 (SOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF)
Spørgsmål nr. 161:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen vedrørende lægekonsulenter-nes rolle, jf. SOU alm. del - bilag 146 (intern)”
Svar:Der er tale om en henvendelse fra en borger, som gennem flere år havde enførtidspensionssag under behandling i Odense Kommune. Borgeren finder,at kommunerne kan gøre som de vil, når der ikke er fastsat retligt bindenderegler om lægekonsulenternes opgaver.Social- og Integrationsministeriet har ikke kendskab til den konkrete sag oghar ikke mulighed for at vurdere, hvorledes lægekonsulenter evt. har væretanvendt i borgerens sag.Det er min generelle vurdering, at borgernes krav på korrekt sagsbehandlinger sikret gennem forvaltningslovens regler om bl.a. partshøring, aktindsigt ogkrav til dokumentation og begrundelse i afgørelsessager samt af klagead-gangen.Sagsbehandlingsreglerne sikrer dels, at forvaltningen behandler sagernetilstrækkelig grundigt, således at indholdet i afgørelserne er lovligt og korrekt,og dels at borgerne over for forvaltningen får en retsstilling, der gør det mu-ligt for dem at varetage deres interesser under sagens behandling.Såfremt borgeren vælger at klage over kommunens afgørelse, kan jeg oply-se, at klageinstansen ikke er bundet af indhentede lægekonsulentudtalelser,
2
idet klageinstansen skal foretage en ny helhedsvurdering af sagen på bag-grund af den foreliggende dokumentation, herunder de lægefaglige erklæ-ringer. Klageinstansen kan i forbindelse med sagsbehandlingen vælge atbenytte egne lægekonsulenter til vurdering af den lægefaglige dokumentati-on, ligesom klageinstansen kan hjemvise sagen til fornyet behandling ikommunen, hvis sagen ikke er behandlet korrekt, fx hvis afgørelsen er truffetpå et forkert eller mangelfuldt grundlag.Endelig vil jeg gøre opmærksom på, at Ankestyrelsen netop nu er i gangmed en undersøgelse om kommunernes brug af lægekonsulenter, der skalbeskrive udfordringer og best practise for kommunernes brug af lægekonsu-lenter. Undersøgelsen forventes afsluttet i løbet af marts måned.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen