Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1095430_0001.png
1095430_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SMA/ J.nr. 2012-637
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. januar 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 155 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix (EL).
Spørgsmål nr. : 155”Ministerenbedes kommentere "Undersøgelse af økonomi og faglighed påkvindekrisecentre" fra Dansk Socialrådgiverforening, som bl.a. viser, at 65pct. af lederne af kvindekrisecentrene mener, at kommunernes fokus påøkonomi forringer kvindernes mulighed for at få den hjælp, de skal have påkvindekrisecenteret samt at 69 pct. af lederne oplever, at kommunernesfokus på økonomi forsinker iværksættelsen af de foranstaltninger, som skalstøtte de voldsudsatte kvinder og deres børn, herunder oplyse om ministe-ren vil tage initiativer til at sikre, at hensynet til kommunens økonomi ikkevægtes højere end den enkelte borgeres behov.”
Svar:Kommunalbestyrelsen skal inddrage både faglige og økonomiske hensyn,når der skal træffes afgørelse. Hensynet til kommunernes økonomi kan dogaldrig stå alene, da kommunalbestyrelsens afgørelse skal baseres på enkonkret, individuel vurdering af borgerens behov. Kommunalbestyrelsen måderfor aldrig vælge en indsats alene ud fra økonomiske overvejelser. Denenkelte kommune kan heller aldrig afvise at hjælpe borgere, der har krav påhjælp efter loven, med henvisning til kommunens økonomi.Da der i praksis har været usikkerhed om inddragelsen af saglige, økonomi-ske hensyn og fastsættelse af vejledende serviceniveauer, forventes dersnarest at blive fremsat et lovforslag for at præcisere gældende ret herom.Det vil i den forbindelse også blive præciseret, at afgørelser altid skal base-res på en konkret og individuel vurdering af borgerens behov.
2
Der er ikke fastsat generelle retningslinjer for opholdet på et kvindekrisecen-ter, men et formål er, at kvindekrisecentrene kan yde kvinden beskyttelse,tryghed og omsorg mv. I forbindelse med et ophold på et kvindekrisecentervil det være relevant, at kvindens handlekommune inddrages med henblik påat tilbyde en handleplan for den fremtidige indsats, ligesom kommunen erforpligtet til, via familierådgivningsordningen, at yde en særlig støtte til kvin-der med børn i forbindelse med udslusning fra et kvindekrisecenter.Kommunerne har også en forpligtigelse til via kvalitetsstandarder at fastsæt-te rammerne for indsatsen på kvindekrisecentrene.Det er vigtigt, at kommunerne samlet tilbyder de pågældende den nødvendi-ge støtte og rådgivning med henblik på, at kvinderne sættes i stand til at levei en selvvalgt tilværelse uden vold eller trusler om vold fra nære pårørende.
Karen Hækkerup/Birgitte Olesen