Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
1084167_0001.png
1084167_0002.png
1084167_0003.png
1084167_0004.png
1084167_0005.png
1084167_0006.png
Social- og integrationsministerens tale ved sam-råd i Folketingets Socialudvalg den 26. januar2012 (SOU alm. del samrådsspm. F)
[Det talte ord gælder]
[INDLEDNING]For mig er plejeboliger og plejehjem de ældres hjem.Et hjem der gerne skulle være hyggeligt og trygt. Ethjem hvor den ældre skal føle sig godt tilpas. Et hjemhvor den ældre grundlæggende selv bestemmer oversit liv, og hvor man kan fortsætte sine vaner.
[Rygningpå plejehjem]
Når det gælder rygning vil jeg starte med at slå fast,sådan som jeg har tilkendegivet i mine besvarelser afS 965 og S 966, at det er regeringens holdning, atman ikke fra centralt hold skal blande sig i, om detskal være muligt for ældre beboere i plejeboliger ogplejehjem at ryge i deres hjem.
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der har an-svaret for lov om røgfri miljøer, har over for mig op-lyst, at det fremgår af loven, at den enkelte beboer I
2
plejeboligen selv kan beslutte, om der må ryges ihjemmet.
Man skal dog holde sig for øje, at den ældre er visite-ret til en plejebolig, fordi den ældre har behov forhjælp. Man kan ikke klare sig selv, når man bor i enplejebolig. Der skal derfor tages hensyn til persona-lets udsættelse for passiv rygning. Ifølge lov om røgfrimiljøer kan beboerne derfor pålægges ikke at ryge iboligen i det tidsrum, hvor personalet opholder sigder.
Jeg vil derudover også gerne slå fast, at retten til atryge i egen bolig er en rettighed, som ikke kan tilside-sættes af kommunen. Man kan derfor kun håndhæveet rygeforbud i det tidsrum, hvor personalet opholdersig i boligen.
Det er mit indtryk, at man lokalt på plejecentrene erfleksible og gode til at udmønte rygeloven til både be-boernes og personalets tilfredshed. Man laver aftalerom, hvornår rygning finder sted. Der bliver luftet ud,inden en ansat kommer ind, og nogle gange hjælperman rygeren udenfor, så vedkommende kan ryge idet fri og samtidig få lidt frisk luft. Det er der mange,der sætter stor pris på.
3
Det er således min vurdering, at der ikke er behov forat ændre lov om røgfri miljøers regler vedrørenderygning på plejecentre og plejehjem. Det skal fortsatvære muligt for beboeren at ryge i sin egen bolig.
[Hvordan sikrer vi plejeboligbeboerne en værdigalderdom?]Som jeg sagde både i indledningen og på samrådetden 8. december 2011 om møbler på plejecentre, såer boligen beboerens hjem. Vi sikrer beboerne enværdig alderdom ved først og fremmest at tage ud-gangspunkt i, at hvert menneske er forskelligt, og at vihar forskellige behov også som ældre.
Der skal med andre ord værnes om beboerens selv-bestemmelsesret. Det er den ældre, der skal være icentrum, også når man bor i en plejebolig. De ældreskal have mulighed for at udfolde sig, og de skal, somalle andre, behandles med respekt.
Det er eksempelvis for mig en selvfølge, at beboerenselv bestemmer, hvornår man vil stå op, eller hvornårman vil gå i seng. Hvis man hele livet har været ennatteravn og gået i seng lidt før midnat, så skal man
4
ikke hjælpes i seng først på aftenen, fordi det passerbedst ind i en vagtplan.
Det er derfor utrolig vigtigt, at der er en god dialogmellem beboerne, personalet og de pårørende. Viopnår den størst mulige livskvalitet for de ældre vedat sætte fokus på dialogen og respekten for hinanden.
Beboerne er forskellige og har forskellige ønsker.Personalet skal derfor have et indgående kendskab tilden enkelte beboers behov og ønsker til livet. Ved entæt dialog mellem beboeren, de pårørende og med-arbejderne bliver det nemmere at sikre, at beboerensønsker efterkommes. Det vil bidrage til en god og tryghverdag for beboerne i plejeboliger og plejehjem.
Det er mit klare udgangspunkt, at vi ikke kan sikre deældre en værdig alderdom ved at indføre nye og bu-reaukratiske regler. Det er mere et holdningsspørgs-mål. Der skal på det enkelte plejecenter og plejehjemhele tiden være fokus på den ældres ønsker og be-hov.
Jeg vil derfor gerne henstille til, at kommunerne og deenkelte plejecentre og plejehjem sikrer, at rammerne
5
gør det muligt for beboerne at leve et godt og værdigtliv.
Heldigvis ser tilfredsheden blandt beboerne ud til atvære stor. Som vi talte om på samrådet den 8. de-cember, så viser den seneste brugertilfredshedsun-dersøgelse, at ca. 90% af beboerne er tilfredse ellermeget tilfredse med den praktiske hjælp og personli-ge pleje, som de får på plejehjem og i plejeboliger.
Det er et resultat, som personalet og lederne på ple-jehjemmene kan være stolte af. Jeg vil derfor godtigen rose alle de medarbejdere, der hver dag arbejderhårdt for at give vores ældre borgere den hjælp, dehar behov for.
[Opfølgning på ældrekommissionen]
Men jeg synes ikke, at man skal hvile på laurbærrene.For et godt og værdigt liv er jo ikke kun tilfredshedmed plejen og rengøringen. Det er også mulighedenfor at deltage i sociale aktiviteter, spise god mad medet godt glas vin til og ikke mindst muligheden for at fåbesøg. Det kan være af børn eller børnebørn eller enbesøgsven, der kommer og læser højt for en.
6
Jeg glæder mig derfor meget til at se resultatet af Æl-drekommissionens arbejde, som bliver offentliggjort ibegyndelsen af februar.
Kommissionen har jo fået til opgave at se på, hvordanvi kan understøtte selvbestemmelsesretten og livs-kvaliteten hos beboere i plejeboliger og på plejehjem.Det er mit håb, at kommissionens anbefalinger ogkonkrete eksempler kan anvendes rundt om i kom-muner og på plejecentre til at sætte beboerne livskva-litet endnu højere grad i centrum. Og det er mit håb,at det giver anledning til en god debat i Socialudval-get. Samrådet den 8. december viste jo, at det er vig-tigt at tage en debat om de grundlæggende værdier ivores ældrepleje.
Derudover har vi jo netop i satspuljekredsen i enighedafsat 40 mio. kr. over de næste fire år til fra centralthold at følge op på kommissionens anbefalinger. Dettager jeg som et udtryk for, at der er meget bredenighed om og opbakning til, at livskvaliteten og selv-bestemmelsesretten for vores ældre borgere i pleje-boliger og plejehjem er meget vigtig og skal priorite-res og respekteres.