Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. februar 2012
DHO/ J.nr. 2012-521
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. januar 2012følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 145(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Hjermind Dencker (DF).
Spørgsmål nr. 145:”Kan ministeren oplyse, hvor ofte det kommer til ministeriets kendskab, atbørn er blevet udsat for overgreb, og hvor der har været indberetninger til engiven kommune uden, at det har ført til reaktioner fra kommunens side?”
Svar:Det er kommunerne, der har ansvaret for at iværksætte særlig støtte til børnog unge efter serviceloven, herunder også ansvaret for at håndtere de un-derretninger, som kommunen modtager om bekymringer for børn.Social- og Integrationsministeriets departement har ikke mulighed for at træf-fe afgørelse i de enkelte sager og får derfor som oftest alene kendskab tilenkeltsager gennem medierne eller ved henvendelser fra borgere.Det er vigtigt at pointere, at det ofte ikke er muligt ud fra mediernes gengi-velse af sagerne eller fra borgerhenvendelserne at vurdere, om en kommunereelt har iværksat relevante tiltag i forhold til at følge op på en underretning,fordi sagerne ofte rummer mange aspekter.Hvis man er bekymret for, at en kommune ikke har foretaget sig det fornød-ne i en konkret sag, har man mulighed for at rette henvendelse til Ankesty-relsen. Ankestyrelsen kan på den baggrund tage sagen op af egen drift, hvisde vurderer, at der er behov herfor. Ankestyrelsen kan pålægge kommunen
2
at handle, ligesom Ankestyrelsen i visse tilfælde selv kan træffe afgørelse isagen.Det er afgørende, at de underretninger, som kommunerne modtager ombørn, der kan have behov for hjælp, behandles hurtigt og med iværksættelseaf en relevant indsats til følge. På denne baggrund har jeg iværksat et arbej-de med at indsamle og udbrede gode eksempler på kommunale sagsgangevedrørende håndtering af underretninger.Samtidig har jeg bedt Ankestyrelsen om at foretage en kulegravning af desenere års alvorlige sager om misbrug og overgreb med henblik på at findeud af, om der kan udledes nogle fællestræk, som har ført til, at barnet ellerden unge ikke har fået en rettidig og relevant indsats. Jeg vil på baggrund afAnkestyrelsens kulegravning bede en række eksperter om at rådgive mig iforhold til, hvorvidt der er behov for nye tiltag på området, så vi sikrer udsattebørn og unge den bedst mulige hjælp.
Karen Hækkerup
/ Lars Møller Christiansen