Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1164773_0001.png
1164773_0002.png
J.nr. 12-0206397Dato:9. oktober 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 952 af 2. oktober2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou

Spørgsmål 952:

Med henvisning til statsministerens svar af 1. oktober 2012 på alm. del – spørgsmål 952,hvor statsministeren henviser til, at spørgsmålet bør stilles til skatteministeren som ansvar-lig ressortminister, bedes ministeren besvare følgende spørgsmål: Statsministeren udtalte i21 søndag den 16. september 2012, at "for første gang giver vi reelle skattelettelser til demmed de laveste indkomster og dem med mellemindkomsterne" – menes der dermed, at in-gen tidligere dansk regering nogensinde har givet skattelettelser til dem med de laveste ind-komster og dem med mellemindkomsterne?

Svar:

Både satser og beløbsgrænser i personskattesystemet er ændret adskillige gange gen-nem årene, hvilket har medført skattereduktioner og skattestramninger for de fleste ind-komstgrupper.Med 2012-skattereformen er der sket en reduktion af personskatterne, der er målrettet lav-og mellemindkomstgrupperne med det formål at sikre, at lønmodtagere med almindeligeindkomster får mere ud af at gå på arbejde. Målretningen sker i form af en forhøjelse af be-skæftigelsesfradraget, der kommer ca. 3 mio. med arbejdsindkomst til gode, samt ved etekstra beskæftigelsesfradrag til enlige forsørgere.Derudover er topskattegrænsen forhøjet, hvilket betyder, at færre almindelige lønmodtagerefremover skal betale topskat.Men i modsætning til f. eks.Forårspakke 2.0bliver skattelettelserne ikke større med sti-gende indkomst. Denne gang er det således ikke de mest velstillede, der får de største skat-telettelser. Samtidig er skattelettelserne – i modsætning til skattejusteringerne i 2004 og2007 – en konsekvens af en egentlig skattereform, hvor andre skatter og afgifter forhøjes,væksten i overførselssatser dæmpes midlertidigt, og der gennemføres besparelser på forsva-ret og hentes rabat på bidraget til EU.Til sidst bemærkes, at 2012-skattereformen sikrer, at alle bidrager – også de velstillede ogbankerne – ligesom reformen skaber arbejdspladser på kort sigt med et investeringsvindue.
Side 2