Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1157121_0001.png
1157121_0002.png
J.nr. 12-0184868Dato:17. september 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 891 af 27. august2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig(V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Lise Bo Nielsen

Spørgsmål:

Kan ministeren – evt. i samarbejde med erhvervs- og vækstministeren samt evt. finansmini-steren – oplyse:Hvor mange personer, der er beskæftiget i virksomheder ejet af de erhvervsdrivendefonde?Hvor stor en andel af statens samlede skatte- og afgiftsprovenu, der stammer fra deerhvervsdrivende fonde og deres datterselskaber (fordelt på henholdsvis lønindtæg-ter, moms- og afgifter samt selskabsskat)?

Svar:

Det er forbundet med betydelig usikkerhed at opgøre beskæftigelsen og skatte- og afgifts-provenuet i virksomheder ejet af erhvervsdrivende fonde.I følgende opgørelse er medtaget de erhvervsdrivende fonde og deres datterselskaber.Sidstnævnte er i denne sammenhæng defineret som selskaber, hvor fonden er hovedaktio-nær i ét af de underliggende sambeskattede selskaber. Det vil sige, at de typisk ejer mindst25 pct. af kapitalen eller mindst 50 pct. af stemmeværdien. Der skelnes ikke mellem, omden erhvervsdrivende fond er hovedaktionær i administrationsselskabet, typisk det øversteselskab, eller i et af de andre underliggende selskaber. Tilsvarende er det ikke muligt at kor-rigere for, hvor stor en andel de erhvervsdrivende fonde ejer af deres datterselskaber. Det ersåledes hele den underliggende sambeskattede koncern, der medregnes, også selv om denerhvervsdrivende fonds ejerandel er mindre end 100 pct. Dette vil alt andet lige trække iretning af, at følgende opgørelse af beskæftigelse samt skatte- og afgiftsprovenuet er nogetovervurderet.På baggrund af SKAT´s oplysninger om indberetning af ATP-bidrag og ovenstående af-grænsning kan det samlede antal beskæftigede i Danmark opgøres til ca. 100.000 fuldtids-beskæftigede i 2010.Den samlede selskabsskat udgør ca. 3,7 mia. kr. i 2010 eksklusiv kulbrinteskat, mens detsamlede provenu fra lønindtægter (indeholdt A-skat og AM-bidrag) udgør i alt ca. 16,8mia. kr. i 2010.Mht. moms- og afgifter vil disse typisk indirekte blive betalt af forbrugerne i form af højerepriser, og det vil således typisk være forbrugerne, der bærer den økonomiske byrde vedmomsen og afgifterne. Det er derfor ikke muligt at opgøre hvor stor en del af det samledeskatte- og afgiftsprovenu, der stammer fra de erhvervsdrivende fonde og deres dattersel-skaber.
Side 2