Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1157500_0001.png
1157500_0002.png
J.nr. 12-0181177Dato: 17. september 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 862 af 21. august2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten SchackPedersen (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Lene Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. april 2012 fra Pernille Aagaard Truel-sen, Aarhus, jf. SAU alm. del - bilag 213, vedr. fortolkning af spildevandsafgiftslovens § 7,stk. 10.

Svar:

Af henvendelsen fra Pernille Aagaard Truelsen fremgår det, at fordi kommunerne i dag dri-ver spildevandsforsyningsvirksomhed i selvstændige selskaber, er der opstået en situation,hvor vandforsyningsselskaber afkræver spildevandsselskaberne betaling for levering af depågældende oplysninger.Som Skatteministeriet ser situationen i forhold til bestemmelsen i spildevandsafgiftsloven,så har vandsektoren undergået en reform, og i forbindelse hermed er kommunale myndig-hedsopgaver overdraget til selskaber. Skatteministeriet har forstået det således, at overdra-gelsen må gælde såvel forbundne rettigheder som pligter. Hvorvidt spildevandsselskaberfrivilligt eller af andre årsager betaler for oplysningerne ligger udenfor Skatteministerietsområde. Men det er Skatteministeriets opfattelse, at vandforsyningsselskaberne i overens-stemmelse med bestemmelsen i spildevandsafgiftslovens § 7, stk. 10 er forpligtet til at afgi-ve de pågældende oplysninger til kommunen eller til den, som kommunen har bemyndigettil på dens vegne at indhente oplysningerne.En del af henvendelsen falder udenfor Skatteministeriets ressortområde. Skatteministeriethar derfor været i kontakt med Naturstyrelsen, som har oplyst, at det fremgår af deres vej-ledning punkt. 6.1.4, at hvis et vandselskab (vandforsyning) alene foretager måleraflæsningog leverer målerdata til spildevandsforsyningsselskabet, betragtes dette som en del af sel-skabets (vandforsyningens) hovedaktivitet. Vandsektorloven ændrer ikke på hidtidig prak-sis vedrørende betaling for målerdata. Såfremt vandselskabet bliver anmodet om at foreta-get egentlige beregninger, afregning, databehandling, indberetninger, opkrævninger ellerlign. så er der tale om en tilknyttet aktivitet, som vandforsyningsselskabet skal tage betalingfor.Opfordring om ændring af bestemmelsen er taget til efterretning, og vil blive overvejet iforbindelse med eventuelle fremtidige ændringer af spildevandsafgiftsloven.Skatteministeriet har d. 20. april 2012 besvaret henvendelsen til Skatteministeriet i overens-stemmelse med ovenstående.
Side 2