Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1157110_0001.png
1157110_0002.png
J.nr. 12-0180119Dato:17. september 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr.859af20. august 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/LeneSkov Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, om han er enig med Susanne Bygvrå, som er forsker i grænsehan-del ved Syddansk Universitet, der vurderer, at grænsehandelen rammer store dele af Dan-mark, og at ”det kan blive meget svært at bevare den lokale detailhandel i det sydlige Jyl-land”, jf. artiklen ”Grænsehandlen rammer store dele af Danmark”, Ny Viden, juli/august2012, nr.6.

Svar:

Store dele af Danmark er jo et vidt begreb, og jeg er generelt ikke enig i, at grænsehandlenhar et omfang, som rammer store dele af Danmark. Når det er sagt, er det naturligt, at om-råder, der ligger tæt ved landegrænserne, er mere udsatte for at blive påvirket af den salgs-nedgang i detailhandelen i Danmark, som danskernes grænsehandel medfører. Det er dogvigtigt i den sammenhæng at holde sig for øje, at grænsehandlen ikke kun drives af forskel-le i moms og afgifter men også af de underliggende priser, jf. f.eks. min besvarelse af ULØalm. del spørgsmål 33 af 6. december 2011.Det er sandsynligvis også en del af forklaringen på udviklingen hen imod et større vareud-bud inkl. fødevarer, rengøringsmidler, hunde- og kattemad mv. i grænsehandelen, der harstået på i en årrække, og som ikke direkte kan kobles sammen med hverken fedtafgiften el-ler sukkerafgiften, hvoraf sidstnævnte jo heller ikke er indført endnu, eller andre danske sæ-rafgifter.
Side 2