Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2011-713-0073Dato: 12.12.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 81 af 2. november2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen(KF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/ Kaj-Henrik Ludolph
Spørgsmål:
Ændringen af momsloven - som foreskriver, at EU-moms nu skal indberettes månedsvis,dog med mulighed for at få tilladelse til kvartalsvis indberetning (når SKATs systemer bli-ver klar til at modtage en sådan ansøgning) og med frist den 25. i måneden efter den månedindberetningen dækker – indebærer en ændring af den almindelig frist for momsafregning,og betyder i sammenligning hermed et væsentligt kortere tidsrum til afslutning af bogfø-ringsarbejdet og en ny frist for virksomhederne at holde styr på. Momslovens system i øv-rigt med månedsvis, kvartalsvis og halvårsvis indberetning og afregning af moms afhængigaf virksomhedsstørrelse indeholder fleksibilitet til gavn for bl.a. mange mindre virksomhe-der, som benytter ekstern regnskabsassistance og tilrettelægger bogføringen ud fra disse fri-ster. Vil ministeren oplyse, hvorfor det ikke kan lade sig gøre, at EU-momsen følger de al-mindelige frister for momsindberetning/-afregning?Svar:
Det er rigtigt, at der for mindre og mellemstore virksomheder er forskel på perioder og fri-ster for indberetning af indenlandsk moms i forhold til perioder og frister for indberetningaf EU-moms. Det skyldes Danmarks EU-retlige forpligtelser.EU’s ministerråd vedtog med dansk tilslutning direktiv 2008/117/EF af 16. december 2008om visse ændringer af EU-landenes fælles momsregler. Hermed blev EU-landene forpligtettil at gennemføre national lovgivning, hvorefter virksomheder med EU-salg som hovedre-gel skal indberette dette salg for måneden som periode, dog med undtagelsesmulighed forkvartalsvis indberetning, mens fristen for indberetningen som fast regel uden undtagelseskal ske inden udgangen af den efterfølgende måned.Formålet med ændringerne er, at EU-landenes skattemyndigheder hurtigere skal kunnekontrollere, at der betales den korrekte moms af varer og ydelser, der sælges fra et EU-landtil et andet EU-land.For Danmarks vedkommende er ændringerne gennemført ved ændring af den danskemomslov ved lov nr. 1134 af 4. december 2009 og ved efterfølgende ændringer af moms-bekendtgørelsen.Den danske indberetningsfrist for EU-moms var i første omgang fastsat til den 20. i den ef-terfølgende måned. Fristen er senere rykket til den 25. i efterfølgende måned af hensyn til,at periode og frist for indberetning af EU-moms og indenlandsk moms dermed er ens forstore danske virksomheder.Hvis mindre og mellemstore danske virksomheders indberetningsperioder og -frister forEU-salg igen skal tilpasses indberetningsperioderne og fristerne for indenlandsk moms, vildet kræve ændringer af EU’s fælles momsregler.
Side 2