Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1148684_0001.png
1148684_0002.png
J.nr. 12-0174259Dato: 17-08-2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 799 af 2. juli2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydt-kjær (DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou

Spørgsmål 799:

Hvordan vil regeringen forhindre, at danskere kan spekulere i at blive skilt, jf. elementetom at enlige forsørgere i job får en markant skattelettelse, samt elementet om, at par medhøje indkomster i fremtiden mister penge ved indtægtsreguleringen af børnechecken?

Svar:

Regeringen og aftaleparternes forslag om at indføre et ekstra beskæftigelsesfradragfor enlige forsørgere gælder kun reelt enlige forsørgere, der har ret til og modtager det eks-tra børnetilskud efter børnetilskudsloven. Det ekstra børnetilskud gives ikke, hvis man er iet samlivsforhold. Det ekstra beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere giver således ikkeet incitament for ægtepar til at blive skilt, hvis de vil forblive samlevende.For så vidt angår indkomstreguleringen af børne- og ungeydelsen er det korrekt, at ugiftesamlevende og ægtefæller behandles forskelligt. For en gift modtager af børne- og unge-ydelse kan der ske aftrapning på baggrund af ægtefællens indkomst. Ugifte samlevende be-handles derimod som enlige – dvs. modtagerens ydelse aftrappes ikke på baggrund af sam-leverens indkomst. I svaret på spørgsmål 797 er der nærmere redegjort for, hvorfor ugiftesamlevende og ægtepar behandles forskelligt.En række sambeskatningselementer i skattelovgivningen gælder kun for ægtefæller og ikkefor ugifte samlevende. Det betyder, at der i de nugældende skatteregler er fordele, der kunkan benyttes af ægtefæller. For eksempel kan en ægtefælles underskud modregnes i denanden ægtefælles positive indkomst, og hvis en ægtefælle ikke udnytter sit personfradrag,kan det bruges til at nedsætte skatten hos den anden ægtefælle.Der er også regler på andre områder, der kan gøre det mindre fordelagtigt at være samle-vende end gift. Eksempelvis har samlevende ikke automatisk arveret efter hinanden, og defår ikke automatisk fælles forældremyndighed over fælles børn.Set i lyset af de forskellige regler, der gælder for henholdsvis gifte og samlevende - og somprimært er til ægteparrenes fordel - vurderes der ikke at være behov for særlige initiativerfor at forhindre, at danskerne spekulerer i at blive skilt.
Side 2