Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1148682_0001.png
1148682_0002.png
J.nr.12-0174250Dato: 17-08-2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 797 af 2. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (Df).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou

Spørgsmål 797:

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor børnechecken ikke kan udregnes efter husstands-indkomst, ligesom f. eks. boligsikring, tilskud til efterskoleophold, friplads i daginstitutio-ner og folkepensionen?

Svar:

Børne- og ungeydelsen udbetales automatisk i dag og uden ansøgning i langt de fle-ste tilfælde. I alt er der ca. 675.000 modtagere, der får børne- og ungeydelse for ca. 1,16mio. børn.Der er efter lovforslaget om indkomstaftrapningen af børne- og ungeydelsen forskel påindkomstaftrapningen for ægtepar og ugifte samlevende, selvom indkomstforholdene erens. Det skyldes, at SKATs systemer generelt ikke kan udsøge, hvem der er samlevende.Der findes ikke et register over, hvem der er samlevende, og man kan ikke være sikker på,at to personer er i et samlivsforhold, bare fordi de har samme adresse. Folkeregisteroplys-ninger kan således ikke med tilstrækkelig sikkerhed anvendes til at statuere en økonomisksammenhæng mellem to personer.Det er også årsagen til, at en række sambeskatningseffekter, f.eks. overførsel af underskud,kun gælder for ægtefæller og ikke for ugifte samlevende. SKAT kan således ikke levereindkomstoplysninger til brug for indkomstregulering af børne- og ungeydelsen af de samle-vendes samlede indkomst.På andre områder end skatteområdet kan man godt regulere ydelser for samlevende par ef-ter begge personers indkomst. Det skyldes, at den, der skal have ydelsen, skal ansøge omden, og at man derfor i den forbindelse kan få oplyst, om vedkommende har en samlever.Det er imidlertid ikke alle ugifte modtagere af børne- og ungeydelse, som modtager sådan-ne ydelser.Det er uhensigtsmæssigt, at reglerne for samlevende par og ægtepar ikke er ens, men enløsning, hvor indkomstaftrapningen bygger på modtagerens oplysninger om samlivsfor-hold, vil kræve en betydelig omlægning af den automatiske og nemme udbetaling, der skeri dag.Som følge af at samlevende par og ægtefæller ikke vil få indkomstreguleret børne- og un-geydelsen på samme måde, vil Skatteministeriet i samarbejde med andre relevante ministe-rier undersøge muligheden for, at der i fremtiden kan laves et fælles husstandsindkomstbe-greb, som vil være administrativt håndterbart, og som kan understøttes systemmæssigt.
Side 2