Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1151258_0001.png
1151258_0002.png
1151258_0003.png
j.nr. 2012-218-0134Dato : 28-08-2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 721 af 25. juni 2012.(Alm. del).
Thor Möger Pedersen
/Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål :

"Vil ministeren endvidere redegøre for, hvordan provenuskønnet på 100 mio.kr. hænger sammen med provenuoplysningerne i svaret af 8. maj 2012 påalm. del – spørgsmål 502?"

Svar:

Det er korrekt, at der er en difference i provenuoplysningerne, som afspejler enudvikling i SKATs viden om fjernsalg. Jeg forklarer naturligvis gerne sammen-hængen.Skønnet på ca. 100 mio. kr. over tabt provenu afspejler nu en mere fyldestgøren-de optællingsmetode, end den der lå til grund for provenuoplysningerne i svaretpå spørgsmål 502. Denne udvikling skyldes, at SKAT løbende er blevet merepræcise i deres skøn over, hvad der reelt ligger bag ”fjernsalg”, og nu er i standtil at give et mere præcist skøn, end tilfældet var, da der blev svaret primo maj.Fjernsalgsprojektet er bl.a. iværksat for at afdække problemets omfang, medhenblik på at kunne iværksætte målrettet indsats. Dette indebærer ikke mindst enmere præcis risikovurdering.Svaret på spørgsmål 502 afspejler en optælling specifikt påfjernsalgskodei er-hvervssystemet, der som oplyst alene redegør for:”Momsprovenuet for henholdsvis 2010 og 2011 efter bestemmelserne i momslo-ven om fjernsalg har været følgende for de virksomheder, der er eller har væretregistreret for moms med en særlig kode for fjernsalg:90,7 mio. kr. i 2010129,0 mio. kr. i 2011”
Grundlæggende er projektet kommet frem til, at SKATs registreringer af fjern-salgsvirksomheder på fjernsalgskode ikke har været fyldestgørende for det pro-venu, som rent faktisk kommer i statskassen ved fjernsalg, og at der således harværet plads til forbedringer ved optællingsmetoden.Mere specifikt har projektet medtaget nye kategorier, fx ”postordresalg” og til-svarende branchekoder. Særligt gældende for større udenlandske virksomheder,som generelt overholder dansk lovgivning, er, at der for en stor del reelt er taleom fjernsalg, men med almindelig dansk momsregistrering. Således dækker enbetydelig post på fjernslag over en hel række virksomheder, der er almindeligtmomsregistreret i DK, og som derfor umiddelbart ikke figurerer som ”fjernsalg”,
2selvom de reelt afspejler dette. Disse ligger reelt bag en væsentlig del af FDIHsopgørelse af fjernsalg.Endeligt er der som tidligere anført fjernsalg, som ikke er registreringspligtigt iDanmark, da der omsættes for mindre end 280.000 kr. om året, samt salg fra 3.lande, hvor momsopkrævningen sker automatisk via kurerfirmaet sammen medtold.Således er SKATs fjernsalgsprojekt fortsat blevet mere skarpe på detaljerne si-den maj måned. Derfor kan SKAT nu med større sikkerhed give skønnet på ca.100 mio. kr. i manglende provenu ved fjernsalg, jævnfør svar på spørgsmål 720.Lad mig dog igen understrege, at der i sagens natur fortsat er tale om et skøn.SKAT forbeholder sig derfor retten til evt. at kunne indkredse provenuskønnetyderligere i fremtiden, efterhånden som projektet får mere viden og dermed for-udsætninger for et mere præcist risikobillede.