Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1139902_0001.png
1139902_0002.png
1SAU alm. delsamrådsspørgsmål V stilletefter ønske fra GitteLillelund Bech (V)

Samrådsspørgsmål V

Ministeren anmodes om at redegøre forovervejelserne om beskatningsmodel iforbindelse med indførelse af sukkerafgiften,idet det fra en række organisationer forstås, atder arbejdes med en kilobaseret afgift, der ikketager højde for det faktuelle indhold af tilsatsukker, men i stedet opkræves på baggrund afproduktets samlede vægt.

Svar:

Indledningsvis kan jeg oplyse, at jeg ikke harlagt mig fast på udformningen af den endeligemodel for afgift på sukkerholdige fødevarer.
ForebyggelseskommissionensForslaget om at udvide afgiftsgrundlaget ianbefalingerchokoladeafgiftsloven med en række
sukkerholdige fødevarer er i overensstemmelsemed Forebyggelseskommissionensanbefalinger.Kommissionen har peget på denne model i sineanbefalinger, hvor det bl.a. anføres, atchokoladeafgiften bør udvides til at omfatteandre produkter med et højt sukkerindhold.Forslag på tegnebrættet
Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, atforslaget om at udvide afgiftsgrundlaget medandre sukkerholdige fødevarer end chokoladeog slik endnu er på tegnebrættet.Jeg skal dog bemærke, at de alleredeeksisterende afgifter på sukkerholdigeprodukter er afgifter, som afhænger af helevarens vægt eller volumen.
2Disse afgifter har både den nuværende og dentidligere regering anvendt som et instrumentmed henblik på at forbedre folkesundheden.Men som jeg indledte med at sige, har jeg ikkelagt mig fast på en endelig model.