Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1138407_0001.png
1138407_0002.png
J.nr. 2012-418-0283Dato: 22-06-2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 707 af15. juni 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/LiseBo Nielsen

Spørgsmål:

Der ønskes en beregning af provenuet, hvis tab på førtidsindfrielse af swapaftaler ikke læn-gere er fradragsberettigede samt et skøn over konsekvenserne af en sådan ændring.

Svar:

Der er ikke holdepunkter for at skønne over provenuvirkningen af en ophævelse af fra-dragsretten for tab ved førtidige indfrielser af swapaftaler.Swapaftaler er omfattet af kursgevinstloven, og vil som oftest være finansielle kontrakter,men kan også efter omstændighederne være fordringer. Princippet i kursgevinstloven er, atder er symmetri i beskatningen, så hvis gevinst beskattes, kan tab også fradrages. Både fi-nansielle kontrakter og fordringer beskattes som kapitalindkomst.Da førtidig indfrielse af en swapaftale sidestilles med et afdrag, opnås at den samlede stør-relse af skatteyderens gevinst/tab over hele ejertiden opgøres til samme beløb, uanset ombetaling sker ved afdrag, hel eller delvis førtisindfrielse eller indfrielse ved udløb.Det er svært at se, hvorfor der ikke skulle være fradrag for tab ved førtidsindfrielse, menderimod fradrag for tab, hvis tabet opstår i forbindelse med et ordinært afdrag eller endeligindfrielse. Hvis man foretager en sådan ændring, må det desuden overvejes, om gevinst veden førtidsindfrielse fortsat skal beskattes.Det er endvidere vanskeligt at se, hvorfor der bør være særskilte regler om manglende fra-dragsret for tab i relation til enkelte specifikke former for værdipapirer – nemlig swapafta-ler – mens der som udgangspunkt er en symmetrisk beskatning for alle andre typer af vær-dipapirer.
Side 2