Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1141789_0001.png
1141789_0002.png
J.nr. 2012-418-0282Dato:3. juli 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 701 af 14. juni 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Bech(V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 701:

Ministeren bedes redegøre for rimeligheden i, at SKATs vejledning medfører, at de vandsel-skaber, der har foretaget store anlægsinvesteringer forud for overgang til skattepligt, skal havereduceret deres indgangsværdier væsentligt, mens de selskaber, der har udskudt deres investe-ringer til eksempelvis klimatiltag og miljøforbedringer, kan foretage skattemæssige afskrivnin-ger på værdien af investeringerne, såfremt disse foretages efter overgang til skattepligt.

Svar:

I forhold til skattelovgivningen er valgt den tilgang, at der skal gælde samme regel om ind-gangsværdier ved en overgang fra skattefrihed til skattepligt uanset branche. Tidligere varder et system, hvor der blev givet specifikke overgangsregler i forbindelse med indførelseaf skattepligt for tidligere skattefri enheder. Med den generelle regel opnås imidlertid, atder gælder samme princip for alle, og at samme princip gælder, uanset om man af egendrift ændrer skattemæssige status, f.eks. omorganiserer til et aktieselskab, eller ændrer sta-tus på grund af en udtrykkelig lovregulering. Det synes jeg er en rimelig tilgang.Vandforsyningsselskaber, der overgår til skattepligt, skal værdiansætte deres aktiver påovergangstidspunktet til handelsværdien. Der er ikke tale om, at de får en reduceret ind-gangsværdi. Ansættelse til handelsværdien kan give en lavere værdi end et beløb svarendetil det faktiske kronebeløb anvendt til investeringen, men det kan også give en højere værdi.Når investeringer er foretaget på forskellige tidspunkter, vil det også afspejle sig i deresværdi. For de investeringer, der er foretaget før indtræden af skattepligt, har der indtil skat-tepligtens indtræden været skattefrihed for afkastet heraf. For de investeringer, der foreta-ges efter skattepligtens indtræden, vil det afkast, som investeringen giver, derimod væreskattepligtigt.Jeg mener derfor ikke, at den sammenstilling, som opstilles i spørgsmålet, er rimelig.
Side 2