Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1137469_0001.png
1137469_0002.png
1137469_0003.png
j.nr. 2012-318-0625Dato : 19. juni 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 655 af 30. maj 2012.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen
/
Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål 655:

”På baggrund af artiklerne i 2. sektionen ”Indblik” og i forsideartiklen ”Somaliere taget i systema-tisk snyd” i Jyllands-Posten søndag den 27/5-12 omhandlende omfattende snyd blandt somalierne iAarhus ved hjælp af Tast-selv systemet bedes ministeren oplyse:– Hvor stor en del af borgernes oplysninger får SKAT via Tast-selv?– Hvilken kontrol er der med de oplysninger, borgerne giver med Tast-selv?– Hvorfor bliver uretmæssige og helt forkerte fradrag ikke opdaget i årsopgørelsen?– Vil ministeren foranstalte en undersøgelse af SKAT for at finde ud af, om det er systemet, det ergalt med, eller om der i højere grad har været tale om tilfældigheder?– Hvordan vil SKAT undersøge resten af landet - uden for det vestlige Aarhus - samt af andre bor-gere i denne bydel, og kræver det ekstra mandskab hos SKAT?”

Svar:

Ad 1)SKAT har kunnet oplyse, at kun 15 % af borgerne har tilføjelser eller rettelser til SKATs forslag tilårsopgørelsen, og af disse benytter 97% TastSelv. Dermed udgør TastSelv-oplysninger kun enmindre del af de samlede skatteansættelser til borgerne.Ad 2)De oplysninger, borgerne afgiver via TastSelv, gennemløbes af såkaldte ”intelligente adviser”, så-dan at borgeren bliver gjort opmærksom på udvalgte forhold, der måske ikke er korrekte. Når bor-geren præsenteres for et sådant advis, kan hun fx enten skrive en bemærkning til SKAT eller ændrebeløbet. Ud over de adviser, som borgeren bliver præsenteret for, iværksætter SKAT særlige kon-troller for udbetaling af beløb over en vis størrelse.Herudover er det planen at udføre en yderligere intelligent feltlåsning i TastSelv fra og med årsop-gørelsen 2012, som del af den løbende udbygning af systemet, sådan at fx en kontanthjælpsmodta-ger ikke vil kunne selvangive fradrag, der kræver en lønindkomst - eksempelvis øvrige lønmodta-gerudgifter, fradrag som dagplejer, befordring mv. Samlet set er der således tale om en væsentliggrad af kontrol, samtidig med at systemet holdes enkelt og fleksibelt for det meget store flertal, derfølger reglerne.Ad 3)Processen vedrørende borgerens selvangivelsesoplysninger er, at borgeren som udgangspunkt kanafgive oplysninger til og med udløbet af selvangivelsesperioden. Derfor må kontrollen afvente ud-løbet af selvangivelsesperioden. Antallet og omfanget af efterfølgende kontroller på borgerområdetbestemmes efter en risikovurdering i SKAT, som tilrettelægges efter opdagelsesrisiko og maksimaleffekt af de samlede kontroller. Når SKAT bliver opmærksom på en problemstilling som denne,
2
som det afspejles i artiklerne i Jyllands-Posten, vil dette naturligvis indgå fremadrettet i SKATsrisikobaserede indsatsplanlægning. Jævnfør Skatteministeriets seneste compliance-undersøgelsefinder SKAT i øvrigt kun snyd i 0,4 % af borgernes årsopgørelser.Ad 4)Lad mig slå fast, at jeg i det hele taget har stor tillid til vores skatteafregningssystem. Faktum er, atder som helhed betragtet aldrig har været mere kontrol af skatteoplysningerne, end der er i dag. Det-te foregår dels via uvildige 3. parts indberetninger - som SKAT baserer hovedparten af de borgerret-tede skatteansættelser på, og som er kernen i systemet - og dels via bl.a. intelligent feltlåsning afTastSelv, som løbende tilpasses. På denne baggrund kan jeg oplyse, at jeg ikke finder grundlag foren undersøgelse af SKAT.Ad 5)Jeg kan oplyse, at SKAT ikke har planlagt sådanne kontroller. SKAT har ingen sikker viden om, atsnyd opdaget blandt visse somaliere i Aarhus, foregår generelt. I øvrigt vil jeg slå fast, at det ikke ermin politik at kontrollere – og risikere at mistænkeliggøre - særlige befolkningsgrupper.Indsatsen skal rettes mod dem, der snyder med fradrag, og når der viser sig at være snyd med vissefelter og fradrag i TastSelv, må vi tilrette systemet og komme snyderiet til livs ad den vej. Derforgennemfører SKAT bl.a. medio 2012 et projekt med fokus på store lønmodtagerfradrag, som liggeri forlængelse af projekter bl.a. med fokus på misbrug af TastSelv og tidlig identifikation af snyd.Bekæmpelse af systematisk skattesnyd, uanset hvem der begår det, har høj prioritet for regeringen.Senest har jeg i forbindelse med skattereformen derfor medtaget yderligere tiltag til at øge regelef-terlevelsen.