Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1130687_0001.png
1130687_0002.png
J.nr. 2012-318-0615Dato:4. juni 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 624 af 8. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Skou

Spørgsmål 624:

Vil ministeren oplyse den varige provenueffekt (efter adfærdsændringer) af at erstatte bør-ne- og ungeydelsen med forældres ret til at benytte barnets personfradrag?

Svar:

Personfradraget er et bundfradrag, der gives ved beregning af sundhedsbidraget,bundskatten samt kommune- og kirkeskatten. For personer, der ikke er fyldt 18 år ved ud-gangen af indkomståret, udgør personfradraget 32.200 kr. i 2010-2013.I en kommune med en samlet skatteprocent svarende til den landsgennemsnitlige skattepro-cent for kommune og kirke i 2012 udgør skatteværdien af personfradraget ca. 12.023 kr.Fra kommunen med den laveste skatteprocent til kommunen med den højeste varierer skat-teværdien fra 11.231 kr. til 13.070 kr.Er barnets eller den unges egen indkomst ikke tilstrækkelig stor til, at personfradraget kanudnyttes, udbetales en eventuel uudnyttet skatteværdi ikke, og der er ikke adgang til atoverføre det uudnyttede beløb til andre familiemedlemmer eller at fremføre det til følgendeår.Hvis der, som angivet i spørgsmålet, indføres overførselsret af barnets/den unges uudnytte-de personfradrag til forældrene, vil nedsættelsen af forældrenes skat som følge heraf af-hænge af, hvor meget af fradraget barnet/den unge selv udnytter. Har barnet/den unge sletingen indkomst, vil forældrenes skat blive nedsat med mellem 11.231 kr. og 13.070 kr. pr.barn/ung i familien, afhængig af hvilken kommune de bor i, men uafhængigt af børnenesalder.Til sammenligning udgør børne- og ungeydelsen i 2012 mellem 10.632 kr. og 17.064 kr. pr.barn/ung afhængigt af børnenes alder. Til gengæld er ydelsesbeløbene faste for alle modta-gere, uafhængigt af hvilken kommune de bor i.Hvis børne- og ungeydelsen ophæves og erstattes af en overførselsret af børnenes uudnyt-tede personfradrag, som angivet i spørgsmålet, vil dette selv i tilfælde, hvor der kan bliveoverført et fuldt uudnyttet personfradrag, medføre væsentlige økonomiske konsekvenser forfamilierne.Og det vil medføre endnu større økonomiske konsekvenser, hvis barnet/den unge selv ud-nytter en del af eller hele personfradraget.Det skønnes, at en ophævelse af børne- og ungeydelsen og en samtidig indførelse af over-førselsret af børnenes uudnyttede personfradrag til forældrene vil medføre et umiddelbartmerprovenu på ca. 2,4 mia. kr.Under forudsætning om, at skattestramningen ikke kompenseres, vil stramningen bevirke etfald i indtægterne til det offentlige i form af mindre moms og afgift som følge af mindsketforbrug mv. Efter automatisk tilbageløb på moms og afgifter skønnes merprovenuet til ca.1,8 mia. kr.Omlægningen vil imidlertid have positive effekter på arbejdsudbuddet, som vurderes at be-virke et merprovenu på godt 50 mio. kr. Merprovenuet efter automatisk tilbageløb på afgif-ter og moms samt arbejdsudbudseffekter udgør således knap 1,85 mia. kr.
Side 2