Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1119689_0001.png
1119689_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: 14. maj 2012Enhed: INTØKSagsbeh.: LBS
Folketingets Skatteudvalg
Folketingets skatteudvalg har den 3. maj 2012 stillet følgende spørgsmål nr.613 (Alm. del) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet på udvalgets vegne.Spørgsmål nr. 613:” Ministeren anmodes om at redegøre for de punkter på ECOFIN-rådsmødetden 15. maj 2012, som har relevans for Skatteudvalget.”Svar:På dagsordenen for ECOFIN d. 15. maj 2012 vurderes punktet vedr. forhand-lingsmandat til Kommissionen til forhandling med relevante 3. lande at haverelevans for skatteudvalget.ECOFIN skal drøfte et mandat til Kommissionens forhandlinger med Schweizog andre tredjelande om tekniske ændringer af EU’s rentebeskatningsaftalermed disse lande, svarende til de af Kommissionen foreslåede tekniske æn-dringer af EU’s rentebeskatningsdirektiv og målet er, at Rådet opnår enighed.Det er en velkendt sag, som har været oppe gentagne gange og status for sa-gen har ikke rykket sig meget.Rentebeskatningsdirektivet skal sikre effektiv beskatning af renter på opspa-ring, som en person i et EU-land modtager fra en bank i et andet EU-land. Ho-vedreglen er, at beskatning sikres gennem automatisk udveksling af informati-on mellem skattemyndighederne. Østrig og Luxembourg har dog en undtagel-se. De to lande opkræver kildeskat og skal først gå over til at udveksle oplys-ninger automatisk, når Schweiz og andre tredjelande gør det på anmodning.Kommissionen har foreslået nogle tekniske ændringer af direktivet, som skallukke muligheder for at omgå direktivet og således sikre en mere effektiv be-skatning. ECOFIN har i flere år forsøgt at få vedtaget et mandat til Kommissio-nen til at forhandle med tredjelandene om tilsvarende ændringer af EU’s ren-tebeskatningsaftaler med disse lande. Der er stort set enighed blandt EU-landene om selve de tekniske ændringer af EU-direktivet. Dog blokerer Lu-xembourg og Østrig for mandatet, idet de kæder de tekniske ændringer af EU-direktivet sammen med aftalerne med de fem tredjelande, så ændringerne afEU-direktivet først kan træde i kraft, når EU og de fem tredjelande er blevetenige om tilsvarende ændringer og disse også træder i kraft. Luxembourg ogØstrig vil endvidere have ændret det politiske kompromis om deres over-gangsordning. De to lande vil således først skifte til direktivets hovedregel omautomatisk udveksling af renteoplysninger, når Schweiz og de andre tredje-lande også accepterer automatisk informationsudveksling i stedet for blot ud-veksling på anmodning.
Side 2
Det store flertal af andre EU-lande, herunder de store lande – vil ikke accepte-re Luxembourg og Østrigs synspunkter.Regeringen mener, at tiden er rede til en vedtagelse, og at Luxembourg ogØstrig bør acceptere mandatteksterne.For nærmere detaljer om sagerne henvises til Økonomi og Indenrigsministeri-ets samlenotat vedrørende ECOFIN den 15. maj 2012, som er oversendt tilSkatteudvalgets orientering.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager