Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1134487_0001.png
1134487_0002.png
J.nr. 2012-118-0140Dato:12. juni 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 603 af 1. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen (KF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvor mange flere, der må forventes at komme i beskæftigelse iDanmark, hvis danskernes grænsehandel nedbringes til det naturlige niveau i forbindelsemed almindelig turisme og lignende.

Svar:

Det er ikke muligt at fastlægge, hvad et naturligt niveau for grænsehandel er. Der er flerefaktorer der spiller ind, og selve kausaliteten mellem generel turisme og direkte grænsehan-del kan være svær at adskille. Tager en person eksempelvis til Malmø eller Tyskland ude-lukkende for at grænsehandle, eller har turen også en anden funktion i form af en aktivitet,som i sig selv giver personen nytte. Det kan således være svært at adskille turisme, sommedfører grænsehandel fra de tilfælde, hvor grænsehandel alene er formålet. Det er derforikke muligt, at beregne beskæftigelseseffekter af et fiktivt ”naturligt niveau”.Når der grænsehandles i den gængse forstand, hvor folk tager til udlandet udelukkende forat købe cigaretter, øl, spiritus, dagligvare mv., er det primært danske varer, der konsumeres.Det betyder, at den danske produktion stort set er uændret, og at det primært er den danskedetailhandel, der rammes af grænsehandelen.Det kan derudover oplyses, at størstedelen af grænsehandlen ikke er punktafgiftsbelagte va-rer, men i stedet tøj, parfume, serviceydelser mv., og at ændringer i punktafgifterne såledesingen effekt vil have på den type grænsehandel.Der er ingen varige virkninger på beskæftigelsen som følge af grænsehandlen.
Side 2