Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1116516_0001.png
1116516_0002.png
1116516_0003.png
j.nr. 2012-229-0026Dato : 8. maj 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 505 af 10. april 2012.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen
/Lars Tjærby Rasmussen

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, om der for nogle af de registrerede virksomheder skerhandel med punktafgiftspligtige varer, og om SKAT tilser, at disseafgiftsberigtiges i forhold til gældende lovgivning.

Svar:

Ingen af de 92 virksomheder, der er eller har været registreret for moms med enkode for fjernsalg, jf. svaret på spørgsmål 502, er eller har været registreret forfjernsalg for handel med punktafgiftspligtige varer.Reglerne for registrering for fjernsalg for punktafgifter er forskellige alt afhæn-gig af, om der er tale om udenlandske virksomheders fjernsalg til Danmark afvarer, der er omfattet af reglerne for EU-punktafgifter (energiprodukter, alkoholog alkoholholdige drikkevarer samt forarbejdet tobak) eller varer, der er omfattetaf nationale punktafgifter (chokolade, fedtafgift mv.). Der gælder følgende reg-ler:EU-punktafgifterDen, der fra andre EU-lande sælger varer, som er omfattet af EU-punktafgifterneved fjernsalg, skal inden vareafsendelsen autoriseres som oplagshaver elle regi-streres som varemodtager her i landet uanset omsætnings størrelse. Sælger kanvælge at lade sig autorisere eller registrere ved en herboende fiskal repræsentant.Virksomheder uden for EU kan ikke blive registreret for fjernsalg af varer, somer omfattet af EU-punktafgifter. I sådanne tilfælde skal afgiften betales af køber.Nationale punktafgifterEn række nationale punktafgiftslove indeholder bestemmelser om, at virksomhe-der, der er registreret for fjernsalg efter momsloven, og som sælger afgiftspligti-ge varer ved fjernsalg her i landet, skal registreres efter den pågældende punktaf-giftslov. Det gælder for fx:BekæmpelsesmidlerChokoladeEmballageKvælstofKlorerede opløsningsmidlerFedtafgift
De udenlandske virksomheder skal kun registreres for fjernsalg for de nationalepunktafgifter, hvis den samlede levering til Danmark ved fjernsalg i det løbendeeller i det foregående kalenderår overstiger 280.000 kr.
2Problemstillingen med, at en virksomhed ikke er registreret med en særlig kodefor registrering for fjernsalg, jf. svaret på spørgsmål 502, gør sig også gældende,for så vidt angår punktafgifter.Med hensyn til spørgsmålet om hvorvidt SKAT tilser, at der sker afgiftsberigti-gelse efter de gældende regler, kan det oplyses, at SKATs samlede kontrolindsatstilrettelægges ud fra en væsentligheds- og risikovurdering.Regeringen har dertil i årets finanslov afsat særlige og ekstra midler til SKATbl.a. med henblik på at sikre, at der bliver betalt de korrekte afgifter til SKAT afindførte varer.