Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1113305_0001.png
1113305_0002.png
J.nr. 2012-238-0337Dato: 02-05-2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 499 af 4. april 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Er ministeren enig i, at hensigten med sukkerafgiften er at skabe et incitament til at indtagemindre sukker, og at der derfor bør være en tæt sammenhæng mellem sukkerindholdet ogafgiftens størrelse? Har ministeren i forlængelse heraf overvejet, om det ikke i forbindelsemed implementeringen af den udvidede sukkerafgift vil være mere logisk at lægge en gene-rel afgift på tilsat sukker, frem for den kilobaserede afgift, der så vidt vides er på tegnebræt-tet?

Svar:

Meningen med afgiften er at skabe en tilskyndelse til et mindre forbrug af tilsat sukker, såderfor kan man sige, at en generel afgift på tilsat sukker i teorien ville være et bedre in-strument.Der er dog andre hensyn, som også skal tages i betragtning herunder de administrative kon-sekvenser og hensynet til grænsehandlen mv. Det var bl.a. også af hensyn til disse faktorer,at Forebyggelseskommissionen anbefalede en udvidelse af grundlaget for chokoladeafgif-ten til også at omfatte andre varer med et højt indhold af tilsat sukker, som ikke indgår na-turligt i kosten, frem for en afgift på sukker generelt.En konkret model er under udvikling.
Side 2