Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1112211_0001.png
1112211_0002.png
1112211_0003.png
j.nr. 2012-118-0123Dato : 30. april 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 497 af. 4. april 2012 (Alm. del). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Beck (V) på udvalgets vegne.
Thor Möger Pedersen/Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål 497:

Ifølge Jyllands-Postens netavis den 27. marts 2012 har SKAT og kommunerneindledt et samarbejde, som har afsløret socialt bedrageri for 20 mio. kroner, jf.http://epn.dk/samfund/politik/article2734993.ece.På baggrund af artiklen bedesministeren oplyse, hvilke retlige konsekvenser det har for de pågældende er-hvervsdrivende, herunder om deres forseelser i form af f.eks. uberettiget syge-dagpenge eller uberettiget løntilskud har fremadrettede konsekvenser? Ministe-ren bedes således for det første oplyse, i hvilket omfang de pågældende virksom-heder bliver pålagt at tilbagebetale de uberettigede ydelser, for det andet i hvilketomfang bedrageriet sanktioneres i form af en straf, og for det tredje i hvilket om-fang bedrageriet har betydning for virksomhedens fremadrettede adgang til atmodtage tilsvarende ydelser."

Svar:

SKAT har over for mig oplyst, at resultaterne fra artiklen i Jyllands-Postens net-avis stammer fra det landsdækkende indsatsprojekt ”Socialt bedrageri”, somSKAT gennemførte i 2011 som led i udmøntningen af finanslovsaftalen for2011.Projektet har gennemført samordnede kontroller med landets kommuner medhenblik på i fællesskab, at bekæmpe socialt bedrageri og styrke samarbejdet mel-lem kommuner og SKAT. De enkelte myndigheder har i forbindelse med afslø-ring af socialt bedrageri håndteret den del af bedrageriet, som de lovgivnings-mæssigt er tillagt, dvs. SKAT har ændret indkomstoplysninger og opkrævet denændrede skat og kommunerne har ændret de sociale ydelser og efteropkrævetevt. for meget udbetalte ydelser. Det betyder, at det er de enkelte kommuner, dertræffer afgørelse om tildeling og evt. fratagelse af sociale ydelser samt eventuelleyderligere konsekvenser heraf.Jeg kan bekræfte, at de 20 mio. kr. i resultater er oplyst af kommunerne i forholdtil SKAT. Som led i projektet er der kun sket en begrænset tilbagemelding frakommunerne om resultater efter sociallovgivningens regler. Det er derfor ikkemuligt for mig, at oplyse præcist hvordan kommunerne har håndteret deres sager,herunder i hvilket omfang de pågældende virksomheder bliver pålagt at tilbage-betale de uberettigede ydelser. Det er af samme årsag heller ikke muligt for migat svare på i hvilket omfang bedrageriet sanktioneres i form af en straf, eller ihvilket omfang bedrageriet har betydning for virksomhedens fremadrettede ad-gang til, at modtage tilsvarende ydelser.De skattemæssige konsekvenser af den fælles indsats, betød samlet, at borgereog virksomheder fik forhøjet deres skattepligtige indkomster med 21 mio. kr.
2Projektet har haft fokus på misbrug af alle former for sociale ydelser. f.eks. blevdet tjekket om selvstændige, der er meldt syge og er på dagpenge, alligevel sid-der og arbejder, og der blev set på virksomheder, som har udbetalt sort løn ogsamtidig har modtaget løntilskud fra kommunen.