Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1112209_0001.png
1112209_0002.png
30. april 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 496 af 3. april 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sjúdur Skaale (JF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou

Spørgsmål:

Kan ministeren redegøre for, hvorvidt en person, der arbejder i Danmark men bor på Færøerne, skalbetale AM-bidrag i Danmark eller på Færøerne eller begge steder?

Svar:

I Danmark er arbejdsmarkedsbidraget en skat ganske som andre skatter på arbejdsindkomst.Arbejdsmarkedsbidraget er ikke længere et socialt bidrag, sådan som det oprindeligt var.Fordelingen af beskatningsretten mellem Danmark og Færøerne indgår som led i den nordiskeaftale om dobbeltbeskatning. Hvis Danmark i henhold til denne aftale har ret til at beskatteindkomst, som en person, der bor på Færøerne, tjener ved beskæftigelse i den danske del af Riget,vil der samtidig være pligt til betaling af dansk arbejdsmarkedsbidrag.Efter dobbeltbeskatningsaftalens artikel 15 kan Danmark beskatte indkomst i form af løn ogvederlag optjent for personligt arbejde udført i denne del af Riget for en dansk arbejdsgiver. Der vilderfor samtidig være pligt til betaling af arbejdsmarkedsbidrag.Da arbejdsmarkedsbidraget er en skat betyder det, at Færøerne efter overenskomsten skal lempe forden skat, den pågældende person har betalt i Danmark.Hvis den pågældende person med bopæl på Færøerne udfører beskæftigelse i den danske del afRiget for en offentlig myndighed på Færøerne, er Danmark efter dobbeltbeskatningsaftalens artikel19 afskåret fra at beskatte denne indkomst. I dette tilfælde skal der ikke betalesarbejdsmarkedsbidrag i Danmark.Som det er mig oplyst, opkræves der i forbindelse med beskatningen på Færøerne sociale bidrag tilledighedsforsikring, familieorlov og supplerende pensionssikring. De sociale bidrag opkræves somen procentdel af indkomsten. Jeg er ikke bekendt med detaljerne i de færøske regler, herunder omen person, der bor på Færøerne og arbejder i Danmark, i alle tilfælde skal betale sociale bidrag påFærøerne af den danske indkomst.Jeg kan dog oplyse, at det ikke har betydning for pligten til at betale AM-bidrag i Danmark, om derbetales sociale bidrag af indkomsten på Færøerne. Det svarer til, hvad der gælder for lønmodtagerefra andre lande, når Danmark efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten med det pågældende landkan beskatte indkomsten.