Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1133862_0001.png
1133862_0002.png
J.nr. 2012-713-0084Dato: 11. juni 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 487 af 29.marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MadsRørvig (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Per Hvas

Spørgsmål:

Ministeren bedes i forlængelse af det foregående spørgsmål oplyse, om det er korrekt, atder efter ministerens opfattelse ikke findes en tidsfrist for skatteyderens oplysningspligt, ogom ministeren i givet fald er enig i, at dette er retssikkerhedsmæssigt uacceptabelt.

Svar:

Der findes en tidsfrist for skatteyderens oplysningspligt, som jeg redegør for nedenfor, ogjeg finder, at de gældende regler i sammenhæng med lov om retssikkerhed ved forvaltnin-gens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter giver retssikkerhed for den enkelteskatteyder.Det er min opfattelse, at det er et demokratisk og retssikkerhedsmæssigt samfundshensyn,der varetages af SKAT, når kontrolhjemlerne i overensstemmelse med loven anvendes til atsikre, at alle betaler den skat, de skal.Skattemyndighedernes beføjelser i henhold til skattekontrolloven er ikke begrænset til op-lysninger og dokumenter, som alene kan have relevans for en skatteansættelse inden forden ordinære ligningsfrist i skatteforvaltningslovens § 26. SKAT er således ikke afskåretfra at anmode om nærmere oplysninger og dokumentation vedrørende forhold, som kan fåbetydning for, om der er grundlag for en ekstraordinær ansættelse, f.eks. i medfør af skatte-forvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5, der forudsætter, at den skattepligtige forsætligt ellergroft uagtsomt har bevirket, at en ansættelse er foretaget på et urigtigt eller ufuldstændigtgrundlag.Den absolutte forældelsesfrist for ansættelsesændring på 10 år i henhold til skatteforvalt-ningslovens § 34 a, stk. 4, sætter den yderste grænse for, hvor langt det vil være relevant atgå tilbage. SKAT vil dog være berettiget til at anmode om faktuelle oplysninger, der liggerudenfor den 10-årige forældelsesfrist, hvis oplysningerne har relevans for en ansættelse foret indkomstår inden for forældelsesfristen.
Side 2