Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1108510_0001.png
1108510_0002.png
j.nr. 12-090547Dato : 24. april 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 482 af 27. marts 2012.(Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål:

"Finder ministeren det rimeligt, at man som arbejdsgiver får ansvaret for at kon-trollere sine ansattes arbejdstilladelser, selvom SKAT per automatik uddelerskattekort til udlændinge med eller uden arbejdstilladelse?"

Svar:

Indledningsvis må jeg gøre opmærksom på, at arbejdsgiverens ansvar i forholdtil arbejdstilladelser hører under udlændingelovgivningen.Skatteministeriet er opmærksom på den problemstilling, som spørgeren rejser.Når der før den 1. januar 2008 blev udstedt et fysisk papirskattekort, blev skatte-kortet stemplet med ordlyden ”Skattekort gælder ikke som arbejdstilladelse”.Proceduren med stempling af skattekortet kunne ikke opretholdes, da de gamlepapirskattekort pr. 1. januar 2008 blev afløst af nye elektroniske skattekort.Skatteministeriet har gennem længere tid har været i dialog med udlændinge-myndighederne for at finde en alternativ måde at advare arbejdsgivere mod an-sættelse af eventuel ulovlig arbejdskraft. Det fælles arbejdet med at finde en løs-ning er endnu ikke afsluttet.Indtil en digital løsning iværksættes, så har SKAT iværksat en opstramning af deeksisterende procedurer for underretning af udlændingemyndighederne, hvoref-ter der sker underretning af udlændingemyndighederne, hvis arbejdstageren ikkekan fremvises en arbejdstilladelse ved udstedelse af skattekort.Herudover gennemfører SKAT og Beskæftigelsesministeriet en generel vejled-ning til arbejdsgiverne om skattekortets betydning og deres ansvar i forhold tilreglerne for opholds- og arbejdstilladelse. Vejledningsindsatsen målrettes dearbejdsgivere, som beskæftiger personer hvor SKAT har udstedt skattekort.Afslutningsvis vil jeg gerne fastslå at illegalt arbejde og social dumping er uac-ceptabelt. Regeringen har derfor igangsat en række initiativer for at bekæmpedet.