Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1107842_0001.png
1107842_0002.png
SkatteudvalgetChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Skatteudvalget har i brev af 27. marts 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 479 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten SchackPedersen (V).

Spørgsmål nr. 479:

23. april 2012J.nr.
”Finder ministeren det rimeligt, at man som arbejdsgiver får ansvaret for at kon-trollere sine ansattes arbejdstilladelser, selvom SKAT per automatik uddeler skat-tekort til udlændinge med eller uden arbejdstilladelse?”

Endeligt svar:

Dette er et problem, der skal findes en løsning på. Det er ikke nogen ny problem-stilling, idet det tidligere Integrationsministerium og SKAT igennem længere tidhar arbejdet på at finde en løsning.Jeg har nu bedt Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering sammen med SKAT ar-bejde på at finde en løsning på den konkrete problemstilling, hvor tredjelandsstats-borgere, der er registreret hos SKAT, i nogle tilfælde ansættes uden den fornødnearbejdstilladelse.SKAT har oplyst, at SKAT – indtil en digital løsning er på plads – har iværksat enopstramning af de eksisterende procedurer for underretning af udlændingemyndig-hederne i de tilfælde, hvor arbejdstageren ikke kan fremvise en arbejdstilladelseved udstedelse af skattekortet.Herudover gennemfører SKAT og Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering engenerel vejledning til arbejdsgivere, som beskæftiger arbejdstagere, hvor SKAThar udstedt skattekort uden forevisning af arbejdstilladelse. I den sammenhæng erdet bl.a. vigtigt, at arbejdsgivere bliver informeret om deres forpligtelser i henholdtil udlændingeloven, herunder at en registrering hos SKAT ikke nødvendigvis erensbetydende med, at den udenlandske arbejdstager har ret til at arbejde i landet.Arbejdsgivere, som beskæftiger udlændinge, har i medfør af udlændingeloven an-svar for, at det sker med fornøden arbejdstilladelse og ikke er i strid med de for ar-bejdstilladelsen fastsatte betingelser. Dette er ikke noget nyt, men har været et gæl-dende princip tilbage fra før udformningen af den første udlændingelov.
Ansvaret skal ses i lyset af, at det i almindelighed er let for en arbejdsgiver, der be-skæftiger udlændinge, at sikre sig, at den nødvendige tilladelse foreligger. Ar-bejdsgiveren kan bede medarbejderen fremvise tilladelsesbrev eller opholdskort.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2