Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1106693_0001.png
1106693_0002.png
j.nr. 2012-190-0064Dato : 19. april 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 458 af 23. marts 2012. (Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) MichaelAastrup Jensen (V).
Thor Möger Pedersen/Søren Kjær Jensen
1

Spørgsmål 458:

I Norge oplevede en skatteyder for nylig, at hans skatteoplysninger blev givet tilalle borgere, der loggede ind på det norske skattevæsens selvbetjeningssystem,efter at han selv havde været logget på for at kontrollere sine skatteoplysninger,jf. artiklen ”Mann (36) blottlagt for «alle» på Altinn” på VG.no den 20. marts2012. Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt danske skatteydere kan risikerenoget tilsvarende i forbindelse med selvbetjening på skat.dk.

Svar:

Skatteministeriet giver via TastSelvBorger-portalen de danske skatteyderemuligheden for at se og rette årsopgørelser, forskudsopgørelser samtindberettede data fra trediepart.Adgangen til at se og rette egne data sker ved login med NemID eller denegenbestemte TastSelv-kode. Herefter har skatteyderen via et menubilledemuligheden for at se de ovennævnte data 24/7 året rundt.Den samlede systemløsning, som giver skatteyderne muligheden for at lade sigbetjene digitalt, er kompleks og opbygget og videreudviklet gennem en årrække.Der er således oparbejdet en stor ekspertise omkring såvel de sikkerhedsmæssigesom de driftsmæssige forhold vedrørende systemløsningen.Hvert år gennemføres der test forud for åbningen af adgangen til den nyesteårsopgørelse m.v. som bl.a. har fokus på at sikre, at skatteyderne kan være tryggeved at deres skattedata kun kan tilgås af dem selv.Der kan ikke udstedes en fuldstændig garanti for, at der i en komplekssystemløsning som den danske, aldrig vil kunne opstå fejl, men Skatteministerietmener, med den opbyggede ekspertise in mente og de gentagne tests, at haveminimeret eventuelle risici.SKAT har dog oplyst mig om, at der er konstateret tilfælde, hvor der er foretagetmisbrug med de konti, hvor SKAT udbetaler overskydende skat til. Misbruget,der består i at ændre den konto, der udbetales til, har krævet, at de pågældende iblind tillid til andre har udleveret både CPR-nr. og TastSelv-kode.Et sådant bedrageri kan ikke forhindres, men SKAT har sørget for, at det ikkelængere er muligt vilkårligt at ændre den konto, der skal udbetales overskydendeskat til via TastSelv og foretager en gennemgang af de sager, hvor der erkonstateret, at der udbetales til en anden konto end den pågældende skatteyders.