Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1099549_0001.png
1099549_0002.png
J.nr. 2012-238-0335Dato:30. marts 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 449 af 19. marts2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydt-kjær (DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Hvor stor en del af danskernes indtag af sukker kommer fra almindeligt sukker? Og indgårdet i Skatteministeriets overvejelser at afgiftsbelægge almindeligt sukker?

Svar:

Ifølge DTU Fødevareinstituttets rapport ”Danskernes kostvaner 2003-2008” bidrager føde-varegruppen ”Sukker og slik” med 48 pct. af det samlede indtag af tilsat sukker. Kategoriener dog ikke splittet op på henholdsvis slik og sukker, så det er ikke muligt alene på dennebaggrund, at vurdere hvor stor en del af danskernes indtag af sukker, der kommer fra al-mindeligt sukker.På baggrund af ovennævnte undersøgelse sammenholdt med befolkningstal fra DanmarksStatistik kan det samlede indtag af tilsat sukker inkl. almindeligt sukker skønnes til ca. 95mio. kg. Ud fra oplysninger om værdien af husholdningernes køb af sukker fra DanmarksStatistiks forbrugsundersøgelse og en antagelse om en gennemsnitspris på godt 10 kr. pr. kgsukker kan det med nogen usikkerhed skønnes, at ca. 1/3 af det samlede sukkerindtagstammer fra alm. sukker. Dette stemmer ligeledes overens med Forebyggelseskommissio-nen, som skønnede, at salget af raffineret sukker til husholdningerne udgør ca. 35 mio. kg.årligt.Den planlagte udvidelse af afgiftsgrundlaget for chokoladeafgiften er, som jeg flere gangetidligere har gjort opmærksom på, ikke en afgift på sukker men en udvidelse af den gæl-dende afgift på chokolade og sukkervarer til også at omfatte andre produkter med et højtindhold af tilsat sukker.Danmark havde som bekendt en sukkerafgift frem til 1990, men den blev afskaffet pågrund af grænsehandel og administrative problemer. Forebyggelseskommissionen vurdere-de, at en genindførsel af sukkerafgiften formentlig ville medføre en genindførsel af proble-merne med grænsehandel og administration. Det indgår derfor umiddelbart ikke i overve-jelserne at genindføre en afgift på almindeligt sukker.
Side 2