Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2012-318-0555Dato: 26. marts 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 433 af 5. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou
Spørgsmål:
Er der et optjeningsprincip gældende for modtagere af børnefamilieydelse,hvor børnene er bosiddende i Danmark, - og vil ministeren i givet fald tage initiativ til atændre det?
Svar:
Ved lov nr. 1609 af 22. december 2010 er der indført et optjeningsprincip for bl.a.børne- og ungeydelsen, som har virkning fra 1. januar 2012. Optjeningsprincippet går udpå, at man for at kunne modtage fuld børne- og ungeydelse skal have haft bopæl eller be-skæftigelse i Danmark i mindst 2 år inden for de seneste 10 år forud for den periode, udbe-talingen vedrører. Ved bopæl eller beskæftigelse i ½ år i Danmark får man 25 pct. af ydel-sen, ved 1 år får man 50 pct., og ved 1½ år får man 75 pct.Formålet med optjeningsprincippet er at sikre, at modtagere af børne- og ungeydelsen haren reel tilknytning til det danske samfund for at kunne opnå den fulde ydelse.Baggrunden er, at børne- og ungeydelsen er omfattet af EF-forordning 883/04 om socialsikring, der før indførelsen af optjeningsprincippet i Danmark indebar, at EU/EØS-borgerevar berettigede til at modtage fuld børne- og ungeydelse, når de var omfattet af dansk ar-bejdsmarkedslovgivning, dvs. når de var fysiske arbejdstagere i Danmark. Dette gjaldt og-så, selv om barnet ikke faktisk opholdt sig her i landet.Efter indførelsen af optjeningsprincippet har en EU/EØS-borger først ret til fuld børne- ogungeydelse efter 2 års ophold eller beskæftigelse i Danmark inden for de sidste 10 år. ForEU/EØS-borgere gælder det, uanset om børnene opholder sig i Danmark eller et andetmedlemsland.Efter artikel 67 i forordningen har en person ret til familieydelser i henhold til den kompe-tente medlemsstats lovgivning, også for de medlemmer, der har bopæl i en anden medlems-stat. Derfor ville det være i strid med ligebehandlingsprincippet i forordningen at indføre enregel om, at personer, der bor og opholder sig her i landet med familien, har bedre rettighe-der end f.eks. EU-borgere, hvor en del af familien bor eller arbejder i Danmark, mens noglefamiliemedlemmer bor i hjemlandet.Det vil således være i strid med EU-retten at ændre reglerne, således at optjeningsprincip-pet ikke gælder for modtagere af børne- og ungeydelse, når børnene er bosiddende i Dan-mark. På den baggrund vil jeg ikke tage initiativ til at ændre reglerne.
Side 2