Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1093598_0001.png
1093598_0002.png
j.nr. 12-058708Dato : 19. marts 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 409 af 28. februar 2012.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Bech (V)
Thor Möger Pedersen
/Søren W. Clausen

Spørgsmål:

”Vil ministeren oplyse den gennemsnitlige periode, de enkelte inddrivelser er sati bero? Desuden bedes oplyst, hvor mange af de inddrivelsesforretninger, dersættes i bero, som aldrig genoptages?”

Svar:

Offentlig inddrivelse sættes bl.a. i bero, hvis skyldner ikke har betalingsevne.SKAT overvåger automatisk skyldnernes betalingsevne via skatteoplysninger,herunder løbende indberetninger om lønindkomst. Får skyldner betalingsevne,genoptages inddrivelsen.Hvis SKAT inden for den 3-årige forældelsesperiode overfor skyldner har afgi-vet påkrav om betaling eller fastsat en afdragsordning, rykket for betaling, for-søgt lønindeholdelse og undersøgt om der er aktiver, der kan foretages udlæg i,uden at dette har ført til nogen form for indbetaling på gælden, anses det foråbenbart formålsløst at fortsætte inddrivelsen. Der skal derfor ikke ske afbrydel-se af forældelsen eller kun ske afbrydelse af forældelsen én gang.Fordringer, hvor det anses for åbenbart formålsløst at fortsætte inddrivelsen, harsåledes en ”levetid” på mellem 3 og 6 år inden forældelse indtræder. Inddrivel-sesloven giver dog også mulighed for at afskrive inden forældelsen udløber, såsnart det er konstateret, at inddrivelse er udelukket.Er der er andre forhold, der viser, at gælden vil kunne inddrives på lidt længeresigt, f.eks. hvis skyldner har betalingsevne, men denne anvendes på en andenfordring, eller hvis det f.eks. må formodes, at der er udsigt til, at gælden vil kun-ne inddrives ved modregning, skal der ske afbrydelse af forældelse.Der indtræder derfor ikke forældelse for de krav, der er inddrivelige enten påkort eller længere sigt.SKAT har ikke systemmæssig mulighed for at beregne den gennemsnitlige peri-ode, inddrivelsessager er stillet i bero. Der er heller ikke mulighed for at giveoplysning om, hvor mange sager, der aldrig genoptages.