Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1093589_0001.png
1093589_0002.png
j.nr. 12-058708Dato : 19. marts 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 405 af 28. februar 2012.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Bech (V)
Thor Möger Pedersen
/Søren W. Clausen

Spørgsmål:

"Vil ministeren redegøre for, hvor stor en andel af de til kommunerne tilbage-sendte restancer, der er forældede? Desuden bedes oplyst udviklingen i denneandels størrelse fra før SKAT overtog opgaven fra kommunerne og til i dag"

Svar:

Systemmæssige begrænsninger gør, at SKAT ikke kan opgøre, hvilke kommuna-le restancer der afskrives som forældede. Det er ikke muligt i de eksisterendeinddrivelsessystemer at udsøge hvilke restancer, der er udgået af restancemassenaf hvilke årsager, herunder som følge af forældelse. Opgørelserne i de enkeltesystemer vil være præget af en sammenblanding af krav, der er udgået af restan-cemassen på grund af eksempelvis tilbagekaldelse fra en fordringshaver, gælds-sanering, forældelse, afskrivning osv.Skatteministeriet er heller ikke i besiddelse af de omhandlede oplysninger vedrø-rende perioden forud for fusionen i 2005, hvor inddrivelsesopgaven blev vareta-get af kommunerne.SKAT sender som udgangspunkt ikke krav, der er forældede, tilbage til kommu-nerne, medmindre der er tale om bevidst afskrivning af krav efter inddrivelseslo-vens § 16, og hvor afskrivningen sker på tidspunktet for kravets forældelse.Den tidligere skatteminister har ved besvarelsen af Skatteudvalgets spørgsmål nr.129 af 9. november 2010 nærmere redegjort for resultatet af den såkaldte ”Ope-ration Rent Bord”, hvor der er foretaget manuelle optællinger af afskrevne beløb.Som led i denne operation er der afskrevet kommunale krav på henholdsvis 12mio. kr. (afskrivninger efter inddrivelseslovens § 16) og 16,5 mio. kr. (afskriv-ning af uretmæssigt forældede fordringer).Jeg er informeret om, at SKAT på baggrund af ovennævnte har justeret proces-serne vedrørende forældelsesafbrydelse med henblik på fremadrettet at forebyg-ge, at lignende situationer vedrørende uretmæssig forældelse gentager sig.