Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1093608_0001.png
1093608_0002.png
J.nr. 2012-328-0061Dato:19. marts 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 394 af 27. februar2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen(EL).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes beregne, hvad Danmarks andel af provenuet er, hvis man indfører en skat påfinansielle transaktioner som foreslået af EU-kommissionen (COM/2011/594/final), hvis muligeksklusiv UK.

Svar:

I forbindelse med Europa-Kommissionens direktivforslag om en fælles ordning for beskatningaf finansielle transaktioner (KOM(2011) 594 endelig) har kommissionen udarbejdet en konse-kvensanalyse.Kommissionen skønner, at det samlede umiddelbare provenu fra afgiften vil udgøre ca. 57 mia.EUR årligt (svarende til ca. 425 mia. kr.). Provenuet vil dog i høj grad afhænge af markedernesreaktioner og risikoen for omgåelse af afgiften, herunder også snyd. Provenuskønnet er derformeget usikkert, og Kommissionen bemærker, at provenuet kan variere fra 16,4 mia. EUR til400 mia. EUR afhængigt af antagelser om grundlagets følsomhed, den præcise udformning ogafgrænsning af base og satser m.v.Kommissionen har ikke foretaget en landeopdelt beregning af provenuet. Der kan imidlertid fo-retages et overslagsskøn ved at antage, at den danske andel af provenuet svarer til den andelsom den danske finansielle sektor udgør af den samlede finansielle sektor i EU. På baggrund aftal fra ECB, Bank of England, OECD og Eurostat kan den danske finansielle sektor anslås til atudgøre 1,57 pct. af den samlede finansielle sektor i EU. På baggrund af denne andel og Kom-missionens skøn for det samlede provenu i EU på ca. 425 mia. kr. årligt kan det danske umid-delbare provenu anslås til at være ca. 6,5 mia. kr. årligt.Det skal bemærkes, at der vil være et tilbageløb på andre skatter og afgifter ved en skat på fi-nansielle transaktioner. I det omfang skatten overføres til øgede handelsomkostninger for for-brugerne af finansielle ydelser, vil en finansiel transaktionsskat reducere grundlaget for en ræk-ke andre skatter og afgifter, herunder aktieavancebeskatningen, pensionsafkastbeskatningen,selskabsbeskatningen m.v.
Side 2