Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1041852_0001.png
1041852_0002.png
J.nr. 2011-518-0201Dato: 16-11-2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 39 af 14. oktober 2011(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristian Jensen (V).
Thor Möger Pedersen/Marianne Sigetty

Spørgsmål:

I forbindelse med etableringen af en ny højspændingsledning på tværs af Jylland (eksem-pelvis lige syd for Brande) vil en række lodsejere bliver tvunget til at stille deres jord til rå-dighed med erstatning. Mener ministeren, at denne erstatning skal behandles skattemæssigtpå lige fod med andre erstatninger som følge af ekspropriation eller ekspropriationslignen-de vilkår?

Svar:

Jeg har som skatteminister ikke mulighed for at gå ind i en konkret sag.Jeg er dog bekendt med, at Skatterådet for tiden behandler et antal konkrete forespørgsler omden skattemæssige behandling af ekspropriationserstatninger i forbindelse med etablering afledningsanlæg.
Derudover kan jeg generelt oplyse, at en erstatning behandles skattemæssigt som det tab,erstatningen ydes for.Erstatninger for varige skader eller andre varige rådighedsindskrænkninger på fast ejendomsidestilles med afståelse af fast ejendom og er omfattet af de regler, der gælder for beskat-ning af fortjeneste ved salg af fast ejendom.Fortjeneste, der er opnået ved modtagelse af en ekspropriationserstatning, er skattefri efterejendomsavancebeskatningslovens § 11, stk. 1. Skattefriheden gælder under visse betingel-ser også for fortjeneste ved et frivilligt salg, der træder i stedet for en egentlig ekspropriati-on.Ekspropriationserstatninger vedrørende en- og tofamilieshuse mv., der kan afstås skattefritefter ejendomsavancebeskatningslovens § 8, eller stuehuse med tilhørende grund og haveeller ejerboliger, der kan afstås skattefrit efter ejendomsavancebeskatningslovens § 9, erdog omfattet af de generelle regler om skattefrihed ved beskatning af fortjeneste ved afstå-else af disse ejendomme.Hvis der er tale om en erstatning for en mistet skattepligtig indtægt, skal erstatningen med-regnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Dette gælder også, når erstatningendækker en fradragsberettiget udgift.Erstatningen kan også dække et tab af selve indkomstgrundlaget eller et ikke-fradragsberettiget formuetab. I sådanne tilfælde skal erstatningen ikke beskattes.Endelig kan erstatningen dække en skattefri indtægt. I denne situation skal erstatningen hel-ler ikke beskattes.
Side 2