Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1072125_0001.png
1072125_0002.png
1072125_0003.png
1072125_0004.png
-1-

Talepapir til drøftelse af serviceeftersynet af

aftalerne om olien i Nordsøen

Samrådsspørgsmål I:”Hvad kan ministeren oplyse omserviceeftersynet af aftalerne om olien iNordsøen”IndledningJeg takker, fordi jeg må komme her i samråd idag, da det altid er en fornøjelse at komme iSkatteudvalget.Hr. Frank Aaen har stillet et spørgsmål omserviceeftersynet af aftalerne om olien iNordsøen.Dette emne har unægtelig givet anledning til endel medieomtale, så dette samråd giver migmulighed for at komme her og fortælle omserviceeftersynet og besvare de spørgsmål, dermåtte være om det vigtige arbejde, der nu skal igang.
-2-
Baggrunden forserviceeftersynet
Regeringen har besluttet at foretage etserviceeftersyn af kulbrinteindvindingen iNordsøen bl.a. på baggrund af, at oliepriserne harudviklet sig til et niveau, som vel har overrasketde fleste.Det er små 10 år siden, aftalen blev indgået, ogder er sket ændringer siden da. Så jeg synes, detgiver god mening at få kigget de økonomiskerammevilkår godt efter i sømmene for at se på,om de trænger til en opdatering også her forudfor en nærtforestående 7. udbudsrunde.Det er vigtigt at holde sig for øje, atmålsætningen for udvalget er, at der bør sikres ensamfundsøkonomisk hensigtsmæssig udnyttelseaf olie- og gasressourcerne, og at samfundet somhelhed skal sikres størst muligt udbytte afressourcerne. Herunder synes jeg, det erfornuftigt, at udvalget også undersøgermulighederne for at øge olieindvindingen.
-3-
Omfanget afserviceeftersynet
Kommissoriet er nu offentliggjort, og jeg vilgerne knytte et par bemærkninger til det.Først og fremmest vil jeg gerne sige, at detnaturligvis ikke alene er selve Nordsøaftalenudvalget skal vurdere. Udvalget skal belyserammevilkårene generelt for kulbrinteindvindingi Danmark.Det vil sige både for koncessioner omfattet afNordsøaftalen, eksisterende koncessioner, derikke er omfattet af Nordsøaftalen, samtfremtidige koncessioner.De ting, som udvalget skal belyse, er i hovedtrækfølgende fire punkter:1) Hvilke konsekvenser vilkårene forkulbrinteindvinding har haft for statensindtægter set i lyset af den faktiskeolieprisudvikling.2) Belyse andre landes rammevilkår forkulbrinteproduktion.Landene Holland, Storbritannien og Norge ernævnt i kommissoriet, da de alle har aktivitet iNordsøen.3) Hvordan indvinding af olie og gas i Nordsøensikrer samfundet en hensigtsmæssigudnyttelse af ressourcerne.4) Mulighederne for at ændre rammevilkårene ogherunder, om der er mulighed forgenforhandling af Nordsøaftalen.Udvalget har fået en frist til dette forholdsvisomfattende arbejde til september i år.
-4-
Om Nordsøaftalen
Jeg vil også gerne lige afslutningsvis knytte etpar generelle bemærkninger om Nordsøaftalen.Det er en præmis for udvalgets arbejde ogeventuelle anbefalinger, at regeringen står vedden indgåede aftale mellem staten og A.P.Møller-Mærsk. Men udvalget har også til opgaveat vurdere grundlaget for ændringer afNordsøaftalen.
Afslutning
Såfremt serviceeftersynet giver grundlag for atsøge ændringer i Nordsøaftalen, læggerregeringen afgørende vægt på, at dette søgesgennemført på grundlag af et bredt flertal.Til sidst vil jeg blot sige, at jeg er meget glad for,at vi nu går vi i gang med serviceeftersynet afNordsøen – og regeringen er meget spændt påresultatet.Dette var umiddelbart ordene - mit svar - til Hr.Frank Aaen om det forestående serviceeftersynaf vilkårene for kulbrinteindvinding i Nordsøen,og jeg besvarer naturligvis gerne de spørgsmål,der måtte være fra udvalget.